Читај ми!

Скупштина УН опет на тесту

У својој дугој историји, Уједињене нације као међународна организација чији је превасходни задатак очување мира и безбедности у свету имале су много искушења. Мало је било ситуација сличних садашњој, у којој букти рат на европском континенту. Међународна заједница нема начина да га заустави. Чак га индиректно и подстиче. У таквим околностима ове недеље је почела седница Генералне скупштине УН, која окупља лидере свих земаља и расправља о горућим темама. Рат у Украјини је најтежа, а климатске промене стална тема. Уз њих, отварају се бројна регионална и локална питања, али и она о самој организацији, могућој реформи УН-а, Савета безбедности и реафирмисању мултилатералне дипломатије. О томе на почетку Магазина разговарамо са некадашњим шефом дипломатије и амбасадором у УН Владиславом Јовановићем.

Мигрантска криза већ читаву деценију узнемирава и оптерећује Европу. ЕУ је као крајња дестинација мигрантских тежњи под највећим притиском. Сви покушаји да пронађе решење распадају се под непрестаним налетом емиграната из Африке и Азије и унутрашњим разликама. Мигрантска криза производи можда највише проблеме у највећим земљама ЕУ- Немацкој, Француској, Италији. Томе доприноси нови растући талас мигрантских прилива. О стању, последицама и могућим решењима говори Наташа Јокић, дописница Радио Београда из Стразбура.

Летња туристичка сезона је ове године била неуобичајена. Као да је касније почела, али се продужила дубоко у септембар. За то је заслужно михољско лето и високе температуре у омиљеним дестинацијама. Тако је на први поглед, а каква је уствари била ова туристичка сезона, за Магазин анализира директор Јуте Александар Сеничић.

Када говоримо о средњем веку, владари из свете лозе Немањића прва су асоцијација. Недовољно се међутим зна како је изгледао живот у то доба – како на двору, тако и у народу. Шта се јело и пило, како су изгледала породична весеља и друга славља? Група кустоса Народног музеја Србије недавно је на ову тему разговарала са децом из изолованих српских средина на Косову и Метохији. Њихову причу доноси нам Иван Миљковић.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу