Читај ми!

Нижи ниво квалитета производа - нови "трик" произвођача и трговаца

Инфлација нам празни новчанике, породице скраћују и модификују спискове за набавку у складу са све скромнијом куповном моћи, а држава проширује списак основних потрепштина чије цене ће бити привремено смањене. Трговци су, међутим, послегли и за различитим „триковима“ како би замаскирали значајан скок цена. Већ смо уочили смањење тежине, али не и цене производа, но скоро па неприметно пролази податак да су произвођачи посегли и за спуштањем квалитета робе задржавајући старе цене. У Европи су већ сковане фразе како би се именовали трикови за варање потрошача, а ми ћемо о овом феномену разговарати са Зораном Николићем из Националне организације потрошача.

Недавни инцидент на фудбалској утакмици између репрезентација Румуније и тзв. Косова, која је на кратко прекинута након што су румунски навијачи почели да скандирају "Косово је Србија", али и сличан који се десио у јуну, када су две репрезентације играле први меч у Приштини, поводи су да отворимо питања којима се наша јавност ретко бави. Дакле, колико знамо о држави - нашем првом суседу, једином са којим Србија никада није ратовала, земљи чланици ЕУ и НАТО која одлучно одбија, упркос притисцима западних савезника, да призна независност Косова. Да ли је наш поглед на некада, уз Албанију, најнеразвијенију земљу Европе остао заробљен у шаблонима формираним 80-тих година прошлог века, упркос драматичним променама које су се десиле у последње три деценије. Одговоре тражимо до историчара Владимира Тодића.

У данашњем Магазину и о недавно покренутом подкасту намењеном зналцима, али и свим заљубљеницима у историју. Historycast, како кажу његови покретачи, има за циљ да, уз помоћ релевантних саговорника, открива приче иза историјских чињеница, људе иза историјских ликова и живот иза историјских датума. У првој епизоди историчари Иван Дрљача и Андреј Вујичић, уз помоћ психијатра Милутина Костића упустили су се у истраживање сржи амбиције и личности једног од најутицајнијих људи XX века, владара Совјетског Савеза од 1924. до 1953, Јосифа Висарионовича Стаљина. О мотивима да се знања историчара укрштају са другим експертима, доминантно психолозима и социолозима, како би се историјским чињеницама додала нова димензија, разговарамо са историчаром Иваном Дрљачом.

Са вама Јелена Видић.

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"