Читај ми!

Зашто нема - чини се све више - лекова у домаћим апотекама?

Верујемо да је током целе ове године безмало свако од нас био макар једном у ситуацији да у апотекама не може да добије, на рецепт или без њега, неки од неопходних лекова. Апотекари нуде замене за тражено, наравно, уколико оне постоје. Није ретко ни да грађани путују у места ван свог становања, јер су се информисали да негде постоје лекови који им требају. Покренута је, подсећамо, и једна интернет платформа која олакшава потрагу по апотекама и градовима. И иако бисмо радо окривили надлежне у нашој земљи за такво стање, све учесталије вести из многих држава у Европи потврђују да несташица лекова у последње време није "домаћи производ", већ да се са сличним проблемом бори и економска велесила попут Немачке. Који је узрок таквог стања на тржишту лекова и шта је решење које би довело до нормализације - питаћемо Драгутина Рајевца, магистра фармације и власника приватне апотеке у пензији.

Септембар је Светски дан борбе против Алцхајмерове болести, а 21 - Светски дан посвећен истој борби против болести за коју се процењује да данас у свету са њом живи више од 55 милиона људи, а у Србији око 140 хиљада. О томе какав је глобални, а какав код нас одговор државе и институција које брину о јавном здрављу у односу на лечење, а још више превенцију и помоћ пођеднако оболелима и њиховим најближима, разговараћемо са Надеждом Сатарић, председницом Управног одбора Српског удружења за Алцхајмерову болест (СУАБ).

Тачно недељу дана пошто смо извештавали о разорним последицама олује "Данијел" на Балкану, посебно у Грчкој, што су, нажалост, искусили и многи наши туристи у тој земљи, осврнућемо се на катаклизмичне последице поплава које је у источном делу Либије изазвала иста олуја прераставши у тзв. медитерански циклон. Највише је страдао град Дерна и страхује се да би број преминулих могао досећи и двадесет хиљада, уз десетине хиљада животно угрожених, без склоништа и основних услова за живот. Колико је тако језив исход огромног невремена резултат метеорорлошких, климатских и географских фактора, а колико је томе допринела политичка ситуација у Либији, која од свргавања Моамера Ел Гадафија 2011. живи подељена на источни и западни део са међусобно супротстављеним политичким представницима због чега је, сматрају многи, дошло до занемаривања, између осталог и, инфраструктуре - чућемо од Данијеле Божанић, консултанта у области климатских промена и животне средине и Мирка Даутовића, политичког аналитичара, стручњака за Блиски исток.

У "Магазину на Првом" и о:

- важности недавних археолошких открића из старијег гвозденог доба на налазишту Градиште код Чуруга, о чему ће говорити Марија Ћуковић, археолог и конзерватор Музеја Војводине у Новом Саду, као и томе и хоће ли најновије откриће убрзати реализацију идеје о оснивању Археолошког парка Чуруг на чијој територији је током готово 30 година ископавања нађен огроман број артефаката који се односе на историјски континуитет од 2500 година

- а у разговору са Мајом Рубин из Асоцијације за афирмацију културе, представићемо и 7. циклус такмичења "Светионик знања" у којем ће средњошколци из 12 градова у Србији и ове године имати шансу да осмисле, развију и реализују пројекте за унапређење квалитета свакодневног живота у заједницама у којима живе.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару