Читај ми!

Историја, природа и наравно чарапе - туристичка понуда Крушевца

Као и много пута раније, током више од десет година дружења у емисији „Којекуда“, бићемо туристи у својој земљи. Данас ћемо вам препоручити све оно што се никако не сме – или макар не би требало – пропустити уколико се одлучите да посетите Крушевац и околину те старе средњовековне престонице српске државе у историјски, али и психолошки најодсуднијем тренутку њеног трајања – око Косовског боја.

Са вековима и славном прошлошћу, такорећи ћете се судатири одмах ушавши у Лазарев град, јер вас његови остаци, а на првом месту високе дон жон куле дочекују у самом центру, не оставлајући ни трунку сумње јесте ли или не на тлу од великог повесног значаја. У непосредној близини је и црква Лазарица; Народни музеј, који чува и представља историју Крушевца од неолита до данашњих дана; тек мало даље је велелепно здање Градске управе са самог почетка 20. века и у њему јединствена Мозаик сала; још малко даље је оно што је преостало од легендарне Старе чаршије из 19. века, која је у Улици цара Лазара (што је и пут за Врњачку бању), више од века била стециште занатлија, трговаца и кафеџија. Крушевљани и данас подсећају да се у турско доба њихов град звао Алаџа Хисар, у преводу Шарени Град, јер то име чува спомен на куће које су све биле од облутака крушца, камена најчешће црне и беле боје који се вадио из оближњих река, а чији је назив – верује се – допринео садашњем имену града, Крушевац. И град, али и цео предео заљуљани су таласима Расине и Мораве, а наткриљени Багдалом и Јастрепцем.

И управо ћемо се у ову причу о туризму у Крушевцу спустити кренувши са Багдале, али не у чарапама – нема данас потребе за тим – и разговарајући са једном поносном „чарапанком“, Драганом Костић из тамошње Туристичке организације.

Забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара