Читај ми!

Пола века одбране река Старе планине

И ову „којекуда“ причу добро је почети општим подацима – то су, знате, они које као сви знамо, али није лоше да их се повремено подсетимо.

Стара планина или планина Балкан налази се претежно у Бугарској, знатно мањим делом у југоисточној Србији. Дужина тог планинског система је 530 км. Највиша је и најраспрострањенија Карпатско-балканска планина. Њена највиша тачка је врх Ботев у Бугарској , 2375, а у Србији, то је Миџор са 2169 метара надморске висине. Део Старе планине у Србији административно се простире на територији четири општине: Зајечар, Књажевац, Пирот и Димитровград. Богата је речним токовима и има разгранату хидрографију која омогућава бујну и разноврсну флору, као и услове за живот разноврсне дивљачи.

Карактеристична је по бројним долинама које се дижу према врховима и практично низ сваку теку воде, омањи потоци који се низводно спајају у веће потоке, а потом формирају речне токове, који се онда спајају са другима. Већина тих токова је бујичног типа и зато носе велике количине материјала. Позната је и по многобројним водопадима. Реке Старе планине припадају сливовима Тимока и Нишаве, па је зато неки називају и колевком тих двају великих река. Њих чине Црновршка река, чијем сливу припадају Голема, Зубска, Дебестичка, Ћустичка, Равнобучка, Јањска и друге мање реке; затим, Топлодолска која настаје спајањем Ракитске и Јаворске да би, заједно са Височицом, створила реку Темштицу. А управо оне, биће наше главне јунакиње.

Тешко је замислити да већина људи у нашој земљи данас не зна – или да макар није чула – за покрет „Одбранимо реке Старе планине“, посебно после успешних протеста мештана многобројних села 2019, који су се непоколебљиво супротставили изградњи мини хидроелектрана на рекама које њима живот значе. Међутим, сигурни смо да мало ко у Србији зна да се тај покрет тада само формализовао и добио назив, а да сама борба за реке траје више од педесет година! Како и зашто – чућете у разговору са Небојшом Илићем, једним од пионира и првобораца, у најпозитивнијем смислу речи, одбране река Старе планине, мештанином села Темска и председником Савеза Месних заједница Старе планине, који су забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара