Читај ми!

Зашто бање нису довољно приступачне старијима и особама са инвалидитетом?

Да ли је извесно да ће просечна пензија у Србији до краја 2025. године бити 50 одсто вредности од просечне плате и да ли је тај циљ достижан? О томе су разговарали представници репрезентативних удружења пензионера са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим. Будући да је инфлација смањила вредност пензија, неке од синдикалних организација негодују због тога, а из Владе уверавају да ће подржати формирање Националног савета за бригу о пензионерима и да ће држава учинити све да побољша матерјални положај старијих житеља.


Колико су бањски центри приступачни особама са инвалидитетом и старијим суграђанима? Зашто у лечилиштима још увек има физичких баријера због којих се тешко стиже на рехабилитацију? О томе је Савез за приступачност спровео истраживање „Живот је бања“ у оквиру Пројекта „Јачање отпорности старијих људи и особа са инвалидитетом током ЦОВИДА-19 и будућих катастрофа“ Црвеног крста Србије, уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Црвеног крста Аустрије. О могућим бољим условима за боравак у бањама разговараћемо са Наташом Тодоровић, психологом из Црвеног крста Србије, експертом међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи и председницом српског Геронтолошког друштва.

А шта држава може да промени у бањама и рехабилитационим центрима с обзиром на њихов имовински статус? Повереница за заштиту равноправности Бранкца Јанковић верује да бањска лечилишта имају велики потенцијал за све посетиоце, па и за особе са инвалидитетом и старије људе. Једно од таквих центара биће Сијаринска бања која ће у потпуности бити прилагођена потребама особа са инвалидитетом и старијих житеља Србије.

У рубрици радио-портрет представићемо професора физичког васпитања у пензији Божидара Прибаковића. Члан је пензионерског Дневног клуба и центра Врачар у Београду. Иако има 82 године сачувао је ведар дух и лак корак. Држи часове ТАИ-ЧИ вежби, плеше на игранкама и пише поезију.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару