Читај ми!

Милојко Спајић, будући премијер или највећи губитник избора у Црној Гори?

Енергија, која је постојала након велике победе на председничким изборима, када су грађани јасно рекли којим путем желе да иде Црна Гора, поприлично се разбила, казао је председник Црне Горе Јаков Милатовић, упитан да ли страхује од политички нестабине будуће Владе. Апеловао је на мандатара Милојка Спајића и све који учествују у консултацијама о формирању Владе "да процес учине транспарентнијим и у складу са изборном вољом". Спајић је у суботу изјавио да коалиција "За будућност Црне Горе", бивши Демократски фронт, неће бити у новој црногорској влади. Од првобитне идеје да окупи што ширу већину, стигао је до 44 мандата подршке. Већ у недељу подршку му је ускратио лидер Уједињене Црне Горе, а упитно је учешће још неких малих странака које су на изборима наступиле на листи Покрета Европа. Може ли Спајић да заустави топљење парламентарне подршке и да упркос бројим спотицањима, не само ривалских партија, формира нову владу Црне Горе? За Магазин из Подгорице говори директорка Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић.

У сенци погибије шефа Вагнера Јевгенија Пригожина прошле седмице остао је самит БРИКС-а, блока који жели да се супротстави доминацији америчког долара у међународној трговини, али тражи и реформу УН и Савета безбедности уз веће учешће земаља чланица овог блока. Шест земаља добило је позив да се придружи БРИКС-у, док десетине то очекују. Моћан блок, кажу многи аналитичари. Може ли БРИКС да постане суперсила и тиме промени светски поредак, како прижељкују па и Си Ђинпинг и Владимир Путин? Одговоре ћемо потражити од сарадника Института за међународну политику и привреду Ненада Стекића.

Министарство рударства и енергетике очекује да у септембру буду расписани конкурси за пријављивање домаћинстава за субвенције за повећање енергетске ефикасности и инсталирање соларних панела и колектора. Субвенције ће бити доступне у 131 локалној самоуправи у Србији. Грађани ће моћи да се пријављују током целе године, а износ субвенција ће се кретати од 50 до 65 одсто инвестиције коју грађани намеравају да спроведу. Пре конкурса за домаћинства, општине морају да изаберу извођаче радова. Са детаљима овог пројекта упознаће нас Маја Вукадиновић, посебна саветница за енергетску ефикасност у Министарству рударства и енергетике.

Са вама, Јелена Видић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару