Читај ми!

Боловање ипак 30 уместо 15 дана

Министарство здравља предложило је измене Закона о здравственом осигурању, тако да ће лекар опште медицине убудуће моћи да отвори боловање пацијенту најдуже месец дана, а не две недеље како је првобитно предложено. Након тога пацијент мора да иде на комисију. Изузетак су тек оперисани, онколошки пацијенти и труднице. Да ли ће ове измене заиста спречити злоупотребе боловања или додатно закомпликовати лечење стварно болесним. Гости: професор др Петар Булат са катедре медицине рада, Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије.

Цене природног гаса у Европи нагло су порасле за скоро 40 одсто услед забринутости због потенцијалних поремећаја у глобалном снабдевању течним природним гасом из Аустралије. Ово повећање изазвано је извештајима о планираним штрајковима радника у великим ТПГ фабрикама у Аустралији, који захтевају веће плате и бољу сигурност рада. Иако аустралијске залихе течног гаса најчешће не теку директно у Европу, ЕУ постаје све више зависна од глобалне поморске дистрибуције због недостатка руског гаса. У Србији од новембра нове цене гаса, рачуни ће бити већи до 10 одсто. Како ће поскупљења утицати на стандард грађана и инфлацију разговарамо са Јелицом Путниковић, уредницом портала „Енергија Балкана“.

Да ли је рат у Украјини достигао критичну тачку и колико би будући развој догађаја на фронту могао да утиче на будућност земље и безбедност Европе. Један поглед на мапу источне и јужне Украјине показује да се за два месеца од почетка контраофанзиве није много тога променило, наводи ББЦ и додаје да Русија и даље заузима скоро петину Украјине. Светски медији констатују да напретка има, али да је он знатно спорији него што су се надали Украјина и њени западни савезници. Уколико се до зиме не оствари напредак на бојном пољу да ли ће подршка САД-а и НАТО бити настављена на истом нивоу? Колико дуго ће Европљани бити спремни да финансирају рат који је озбиљно уздрмао њихову економију? Наш гост је дипломата Срећко Ђукић, некадашњи амбасадор у Белорусији.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи