Читај ми!

„Сетимо се човека који заборавља“

Да ли и колико бринемо о оболелима од деменције и њиховим породицама? Особе које заборављају, међутим, не заборавља Црвени крст Србије, а ни цивилни сектор. Држава помаже, али не довољно. О значају подршке дементним пацијентима, а посебно њиховим ближњима разговараћемо са секретаром Црвеног крста Града Пирота Сањом Станковић. Већ трећу годину у оквиру међународног пројекта „Иновативне услуге у локалној заједници“ у пиротском Дневном центру помажу и оболелима, и њиховим неформалним неговатељима.

А зашто Београд, у којем живи око 30 хиљада особа са деменцијом, још није добио Дневни центар за смештај ових пацијената? Цивилни сектор не одустаје од те акције и за сада функционише Дневни боравак Удружења „Amity – Снага пријатељства“ и Српског удружења за Алцхајмерову болест, али на нивоу пилот-пројекта. Тај боравак се, углавном, финансира од донација појединаца и сродника оболелих од деменције и Алцхајмера.

Фото-савез Србије и Удружење „Amity – Снага пријатељства“ недавно су организовали јавни догађај под називом „Сети се човека“ у оквиру хуманитарне Изложбе слика „Лепота старења“. Новац од продатих фотографија намењен је Дневном боравку (пилот-пројекат) за дементне особе на Новом Београду. О одзиву на аукцију, поред Надежде Сатарић из „Amity-а“, говориће и Мирослав Педојевић из Фото-савеза Србије.

Минуте за културу ћемо издвојити за Изложбу „Вилхелмина Мина Караџић“, ауторке Светлане Матић која је отворена у Галерији „Атријум“ Библиотеке Града Београда. Поставка је посвећена животу и раду чувене српске сликарке, списатељице и преводиоца Мине, ћерке Вука Караџића. Изложба ће бити отворена до 16. августа.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Слика „Љубав на сеоски начин“ Драгана Лапчевића – Трећа награда на Изложби фотографија „Лепота старења“

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару