Читај ми!

Турска између Брисела и Кремља

Управо завршен самит НАТО у Вилњусу снажно је подржао Украјину и обећао још јачу дипломатску, безбедносну и војну подршку у наредном периоду. Пријем Украјине у НАТО, на чему инсистира Кијев остаје на стенд бају. У међувремену, одблокиран је приступни пут за Шведску. Турски председник Ердоган променио је донедавно чврст став и обећао брзу ратификацију чланства Шведске у НАТО. То би требало да се деси чим, како је рекао, турски парламент, који је тренутно на одмору почне да заседа. Како је дошло до промене турског става и шта иза тога стоји, за Магазин анализира Војислав Лалић, дугогодишњи дописник наших медија из Турске.

Стамбени кредити су ове године драматично поскупели. Месечне рате скочиле су у односу на прошлу годину за око 50 одсто. Један од разлога је раст еурибора, основног параметра Европске банке за цену новца. Како се овај тренд одразио на банкарско пословање и тржиште кредита, каква су предвиђања и шта корисници кредита даље могу да очекују, то су питања за банкара и финансијског консултанта Владимира Васића.

Ове недеље, 10. јула, обележен је Дан науке, установљен у част рођендана Николе Тесле. Говорило се много о његовим изумима и неизбрисивом трагу који је оставио у науци, али, као и обично, када је Тесла у питању - и о његовом пореклу, крају из кога потиче и судбини народа којем припада. Баш о томе за наш програм говори један од добитника награде Теслине научне фондације, отац Драган Михајловић, парох госпићко-смиљански. Млади свештеник већ седму годину службује у Смиљану, у цркви Светих апостола Петра и Павла, у којој је то чинио и Теслин отац Милутин. Иако се, као први православни свештеник у тој парохији од 1991 године, свакодневно суочава са изазовима и ретко кад литургију служи у пуној цркви, отац Драган се не предаје. Туристима који обилазе Теслино родно село неуморно објашњава ко је и из какве породице потиче велики научник, а Теслином народу, Личанима, силом расејаним по свету, пружа уточиште, утеху и наду.

Књижевних награда имамо много. Ретке су, међутим, оне које су у директној вези са књигом – библиотечке. Краљевачка библиотека недавно је расписала конкурс за доделу нове награде и то за најбољу изложбу у области библиотечке делатности. Награда носи назив „Златно слово Дејана Вукићевића“. О Дејану Вукићевићу, награди која носи његово име и библиотеци, говори Емилија Димовска, библиотекарка и чланица жирија.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару