Читај ми!

Црни Вудсток

Година 1969. остала је у сећању по многим важним догађајима у свету, али не и по Харлемском културном фестивалу, који је данас познат као Црни Вудсток. Иако је одржан истовремено када и фестивал у Вудстоку, иако је дуже трајао и имао око 300 хиљада посетилаца; иако је сниман за телевизију, иако су наступили врхунски извођачи, међу којима су били Стиви Вондер, Нина Симон, BB King, Gladys Knight & The Pips, Дејвид Рафин, Махалија Џексон, The Staple Singers, Sly & The Family Stone, Хју Масекела и The Fifth Dimension, ниједна телевизијска кућа није била заинтересована за куповину снимака и емитовање. „Бели Вудсток“ добио је светски публицитет, Црни нико није хтео.

Одабрани видео-материјал снимљен на концертима Харлемског културног фестивала 1969. године, са сведочењима учесника и гледалаца, свету је приказао амерички свестрани мултимедијални уметник Амир Калиб Томпсон, познат под именом Квестлав, у документарном филму „Summer of Soul“ из 2021. године с поднасловом „Када револуција није могла бити приказана на телевизији“. Његов филм је добио Оскара, а свет је, после више од пола века, коначно могао да ажурира календар важних културних, политичких и друштвених догађаја у 1969. години ставком која се деценијама није наводила - од 29. јуна до 24. августа, у оквиру годишње манифестације Харлемски културни фестивал, током шест викенда, одржана је серија концерата у Маунт Морис Парку у Харлему. Одабрани видео-материјал снимљен на концертима Харлемског културног фестивала 1969. године, са сведочењима учесника и гледалаца, свету је приказао амерички свестрани мултимедијални уметник Амир Калиб Томпсон, познат под именом Квестлав, у документарном филму „Summer of Soul“ из 2021. године с поднасловом „Када револуција није могла бити приказана на телевизији“. Његов филм је добио Оскара, а свет је, после више од пола века, коначно могао да ажурира календар важних културних, политичких и друштвених догађаја у 1969. години ставком која се деценијама није наводила - од 29. јуна до 24. августа, у оквиру годишње манифестације Харлемски културни фестивал, током шест викенда, одржана је серија концерата у Маунт Морис Парку у Харлему.

По сећањима учесника, тај фестивал био је попут руже која израста из бетона, фестивал бола, пркоса и наде за људска права и достојанство особа црне и осталих тамних нијанси пути. Тај деценијама заборављени фестивал биће наш данашњи гост из прошлости – најпопуларнији музички фестивал за који вероватно никада нисте чули.


Наратори - Синиша Убовић и Мирјана Блажић

Музички уредник - Наташа Манчић

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару