Читај ми!

Зашто нам се понављају поплаве и зашто их има на све више места?

Поплаве су, као што је свима добро познато, природна непогода чије непријатне, трагичне, па и катастрофалне последице прате човека током целе историје цивилизације. Напредак исте, дакле цивилизације, највише науке и технике допринео је великом напретку људи у борби са поплава, али и у развоју мера за њихову превенцију. Још 1981. у књизи "Поплаве у СР Србији у 20. веку - узроци и последице" др Љиљане Гавриловић, а у издању Српског географског друштва, између осталог, већ у уводу пише: "Изузетно високе воде јављале су се сваких седам, осам година. Данас се оне у Србији у просеку јављају сваке четврте године. О узроцима све чешћих поплава постоје различита мишљења. Док неки сматрају да је то последица глобалних климатских промена, други истичу да је главни кривац човек, који је својом неконтролисаном делатношћу изазвао крупне промене у природној средини". У књизи се посебно инсистира на значају превенције најпогубнијих последица поплава и детаљно износе све могуће мере у том смислу. И док се наши људи у 56 општина и градова боре са последицама најновијег поплавног таласа у Србији од пре неколико дана, замолили смо да нам Александар Анђелковић, стручњак за еколошки инжењеринг у заштити земљишних и водних ресурса, доктор биотехничких наука на Шумарском факултету у Београду, Катедра за бујице и ерозију, објасни колико све учесталијој појави поплава на све више места у нашој земљи доприноси њен рељеф, колико све израженије климатске промене, а колико чињење и нечињење управо у области превенције свакога од нас појединачно, али и системски на нивоу државе.

Недавно у штампи објављени текст професорке Рајне Драгићевић, председнице Савеза славистичких друштава Србије, а у сусрет 19. Конгресу слависта у августу, поново је скренуо пажњу на изузетно важно питање статуса наставе српског језика на свим нивоима школовања и све видљивијег проблема да из године у годину расте број ученика који неписмени излазе из школа. Тим поводом, а пред сам почетак уписа нових студената на факултете међу којима је, нажалост, готово извесно много оних који ни ове године неће желети да се школују за такозвана наставничка занимања, наша гошћа биће професорка Весна Ломпар, председница Друштва за српски језик и књижевност Србије, које је још пре више од годину дана покренуло Иницијативу за заустављање урушавања образовног система те увођење натпредметног статуса за српски језик и књижевност.

У "Магазину на Првом" говорићемо и о томе како ће се доследна примена европске еколошке регулативе о неодвајању чепова од пластичних флаша и картонске амбалаже одразити на акције њиховог прикупљања у хуманитарне сврхе - саговорница је Вања Петковић, оснивач Удружења "Чепом до осмеха".

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару