Читај ми!

„Затварање круга: насиље у старијем животном добу“

Прошлог четвртка, 15. јуна, широм света обележен је Међународни дан борбе против насиља над старијим особама. И у Србији је низом манифестација 17. пут обележен тај дан. А Дан борбе против насиља над старијима уписан је и у календар Уједињених нација (УН). Зашто је важно да се о занемаривању и злостављању старијих људи не ћути и зашто је то најчуванија тајна? Одговоре ћемо потражити од Наташе Тодоровић, психолога из Црвеног крста Србије, експерта међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи и председнице Геронтолошког друштва Србије.

Представићемо и лауреате Деветог литерарног конкурса „Драганова награда“ за ауторе старије од 60 година. Недавно су им у Библиотеци Града Београда додељена признања, а представљен је и зборник „Путујуће речи“ у којем су објављене првопласиране и похваљене приче и песме овогодишњих аутора.

На Девети литерарни конкурс „Драганова награда“ за најбољи путопис старијих особа који расписује Удружење „Аmity – Снага пријатељства“ у сарадњи са Порталом „Пензин“ пристигло је 178 радова из Србије, суседних држава бивше Југославије, из Аустралије и Сједињених Америчких Држава. Радови су селектовани у пет категорија: најбоља женска и мушка путописна прича, прича о путовању по Србији, по иностранству и најбоља путописна песма. Свечана додела признања била је у Нишу, а дан касније у Римској дворани Библиотеке Града Београда.

Минуте за добру књигу ћемо издвојити за „Спори повратак кући: Четворокњижје“ аустријског Нобеловца Петера Хандкеа. Реч је о наслову од четири новеле у којима писац слика друштвене и природне појаве у свету пуних противречности и различитости. Књига је, у издању „Лагуне“, недавно представљена у београдском СКЦ-у.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Бранкица Јанковић (Фото/М. Стојадиновић)

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару