Читај ми!

Од Бледа до Париза

Веслачица Партизана и српска репрезентативка Јована Арсић освојила је недавно бронзану медаљу у скифу на Европском првенству, одржаном на Бледском језеру. Значајну подршку имала је од Николе Стојића, прослављеног веслача, тренутно тренера свих репрезентативних селекција наше земље. Јована је у једном тренутку, како рече, чак размишљала да престане са веслањем, на срећу - није и после Словеније ево нових акција, о којима ће данас причати нашим слушаоцима. У току су припреме за Светски куп у Луцерну, Светско првенство чији ће домаћин бити Београд, али свакако и за Олимпијске игре у Паризу, које су сан сваког спортисте. Са Јованом и Николом, у студију Радио Београда 1 је и Владимир Антић, генерални секретар Веслачког савеза Србије, са актуелним информацијама везаним за шампионат планете, чији ће домаћин од 3. до 10. септембра бити наш главни град.

Без сумње је мало оних који знају да су жене играле у Србији фудбал још 1924 године! Прва се лопта уз даме закотрљала у Нишу, с југа је све почело. Испаде да је читав век био потребан да неки констатују да девојке умеју да шутирају, дриблају, ударају лопту главом, тресу мреже. Историја је забележила: 14. марта ове године први пут у историји једна дама постала је особа на значајној функцији у српском фудбалу, и то на месту потпредседнице `куће фудбала`. Сандра Сремчевић, о којој се ради, у нашу емисију долази право из Сарајева, где је такође радила на просперитету фудбала у региону, претходно је у Ужицу доделила пехар и награде најбољима на финалном дуелу Купа Србије између играчица Црвене зувезде и Спартака. Безброј тема за разговор са првом дамом српског фудбала овог субоптњег поподнева, у породичном магазину Радио Београда 1.

У гостима нам је и Жарко Радаковић, непосредни повод је његова нова `Књига о фудбалу`, у издању `Чаробне књиге`. Писац и преводилац, Радаковић, током плодне каријере пише на разне теме, тако да и оно што се крије иза овог наслова није уско везано за `бубамару`, али свакако има асоцијација. То је роман о његовом поимању света и живота, кроз који се непрестано провлачи- фудбал. Представио је неко вече читалачкој публици у Установи културе `Пароброд`, а данас ће и нашим слушаоцима. Радаковић је, иначе, близак пријатељ и сарадник Петера Хандкеа, чијих је 26 књига превео на српски језик.

Поред информација из света спорта, и ово издање емисије `Време спорта и разоноде` садржи низ информација из света културе, јавног и уметничког живота, музику замишљену као `шлаг од старих добрих шлагера`, а уз то и неизоставни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару