Читај ми!

Криза на северу Косова и Метохије

У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку и данас окупљени грађани протестују због заузимања зграда локалне самоуправе и боравка приштинске специјалне полиције на северу Косова и Метохије.

Председник Александар Вучић затражио је од земаља Квинте да хитно донесу и спроведу мере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ.

Београд захтева од Кфора да пусти двојицу приведених Срба.

Саговорник емисије је Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

 

Како се цене струје и гаса одражавају на инфлацију

Од 1. маја струја и гас поскупели су и за домаћинства и за привреду, међутим електрична енергија и гас у Србији најефтинији су у Европи. Просечна цена електричне енергије за домаћинства у нашој земљи у другој половини 2022. износила је 8,67 евроценти. То је троструко ниже него у земљама Европске уније или 6,7 пута ниже него у Данској, као држави ЕУ са најскупљом струјом за грађане. Уз Данску електрична енергија за домаћинства највише је поскупела у Румунији, Чешкој и Молдавији.

Упркос поскупљењу струје и гаса што се Србије тиче из Народне банке стижу умирујуће вести. Инфлација успорава и до краја године требало би да буде преполовљена. Раст цена електричне енергије и природног гаса у Европи довео је до додатног притиска на инфлацију, негативна предвиђања добила су замах а њихов повишен ниво пренет је у ову годину.

Како се цене струје и гаса одражавају на инфлацију? Шта за Србију значи успоравање инфлације?

Саговорник емисије је Иван Николић, директор за научно истраживачки развој у Економском институту.

Емисију воде Ивана Прибићевић и Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво