Читај ми!

Зашто у Србији опада број деце која уписују основну школу?

Број деце која се не упишу у основну школу у Србији расте и за шест посто већи је него пре 12 година те сада имамо десет посто седмогодишњака који нису постали прваци. Овај податак изнет је на недавно организованој дебати "Доступност основног и средњег образовања и здравствених услуга у локалној заједници" коју је организовала Фондација Центар за демократију. Уједно, исти податак привукао је највише медијске пажње, иако је сама дебата понудила много шире увиде посебно у области анализе могућности побољшања живота маргинализованих група чија је једна од кључних карактеристика - сиромаштво "што овим групама ограничава задовољавање основних грађанских, социјалних и економских права, бар на нивоу минимално прихваћених стандарда (становање, образовање, исхрана, приходи, здравствене услуге)", како је на почетку свог извештаја на поменутој дебати констатовала професорка Ксенија Петовар, оснивачица и чланица Управног одбора Фондације Центар за демократију, а која ће бити наша гошћа.

Колико смо свесни да и наши стари, као и све старије преостало рурално становништво, и самохрани родитељи, али и деца из таквог окружења представљају маргинализоване групе и зашто са њиховим таквим положајем и те како има везе доступност здравствених услуга и јавног превоза - само су нека од питања на која ће нам одговоре дати професорка Петовар.

"Фотографија мора бити истина" - кредо је нашег другог госта, доајена српске, југословенске и светске фотографије Томислава Петернека, који је, између осталог, изложбом "Фотографијом кроз Париз" у галерији земунске Миленијумске куле на Гардошу прославио 90. рођендан и готово седам деценија новинарског и уметничког рада. Две његове фотографије до 4. септембра биће изложене и на "Плавој изложби" у Музеју савремене уметности у Београду, посвећеној повећању приступности уметности слабовидим и слепим особама, о чему ћемо више чути од кустоскиња изложбе Катарине Крстић и Сенке Ристивојевић.

Позваћемо вас и да донирате, уколико сте у могућности, у кампањи „Пошаљимо српске студенте у Вијетнам на Светско првенство у дебати“ на порталу донације.рс, као и на представљање књиге „Дијaспора у етру – позиционирање и улога Сателитског програма Јавног медијског сервиса Србије“ Бобана Ковачевића, новинара Програма за дијаспору РТС-а.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво