Читај ми!

Одштета због дискриминације

Суд у Словачкој потврдио је дискриминацију припаднике ромске заједнице када су запослени у једном кафеу одбили да га услуже. Суд је наложио да се власник јавно извини и плати одштету. Суд је истакао да је расна дискриминација, којој су оштећени били изложени, посебно озбиљна врста дискриминације и да захтева посебну будност и енергичан одговор због опасних последица. „Искључивање особа на основу карактеристика на које нису у могућности да утичу – што су у овом случају етнички Роми – изазива понижење".

Представљамо пројекат „Сећањем на геноцид против дискриминације Рома“ који реализују ромска удружења из Италије, Румуније и Хрватске. Циљ је оживљавање и стварање сећања на геноцид почињен над Ромима током Другог светског рата, са акцентом на догађаје и страдања у ове три земље.

Покрет Опре Рома Србије упутио отворено писмо директорки Основне школе „Петар Петровић Његош“ у Врбасу у ком изражавају дубоку забринутост због малтретирања ромске девојчице која похађа ту школу. Позвали су је да покаже снажно вођство и обезбеди да се сви ученици, без обзира на њихово порекло, осећају безбедно, подржано и цењено у школском окружењу.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво