Читај ми!

Предизборна гужва у Црној Гори

Изразито сложена политичка сцена у Црној Гори не показује знаке консолидације. Раскидају се велики политички савези, појављују се нови самостални актери и настају нове коалиције. Парламентарни избори ће се одржати за двадесет дана. Ко све и са киме улази у изборну трку, ко су могући победници и губитници и шта се може очекивати од 11. јуна, коментарише аналитичар из Подгорице Лука Радоњић.

„Ту се пева свако вече,

као река вино тече,

родни крају, ружо мајска,

Ораховцу, башто рајска“

Ови стихови које пева тринаестогодишња Павлина Радовановић говоре о преосталим Србима и њиховом односу према родном Ораховцу. Својим гласом и концертима, Павлина се на свој начин бори за опстанак на Косову и Метохији. У тој мисији у Београду је синоћ у Коларчевој задужбини одржан концерт „Најлепше песме са Косова и Метохије“. Непосредно после концерта, Павлина, њена мајка Велинка и сестра Слободанка гошће су нашег Магазина.
Десетине хиљада малих матурана и средњосколаца завршних разреда, овог пролећа доноси животну одлуку- где ће наставити школовање, шта ће студирати и чиме ће се бавити, или ком позиву ће се посветити. Тамо где ни деца ни родитељи немају јасне идеје, појављује се професионална оријентација, метода којом педагози и психолози, тестирајући децу скенирају склоности, афинитете и таленте и дају препоруке. О одабиру школе, факултета и занимања, дилемама и одлукама, данас разговарамо са психологом Елеонором Влаховић из Завода за унапређење образовања и васпитања.

Шта уопште значи и данас бити рођен као женско, питања су која у књизи "Женско'' поставља француска књижевница Камиј Лоранс. Она је прошле недеље боравила у Београду и као члан Академије Гонкур присуствовала проглашењу овогодишње истоимене награде, коју бирају студенти Србије. Том приликом са књижевницом Камиј Лоранс, разговарала је коментатор Радио Београда 2 Мелиха Правдић.

 

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво