Читај ми!

In memoriam: Томислав Петернек (1933-2024)

Поводом одласка нашег чувеног фотографа Томислава Петернека,  у вечерашњој емисији слушаћемо његова сећања.

Професионални фотограф, Томислав Петернек, фотографијом се бавио од 1954. Бављење новинском фотографијом започео је у крагујевачкој"Светлости", затим наставио у Београду, у "Борби", "Спорту и свету", "Младости", "Југословенској ревији", "Економској политици". Од 1970. до пензионисања 1993. био је уредник фотографије НИН-а. У том периоду објавио је око 700 насловних страница овог часописа.

 Упоредо, уз рад у фотожурнализму, бавио се и примењеном фотографијом, рекламном, модном, подводном. Био је учесник многобројних групних изложби фотографије. Члан УЛУПУДСА-а, и Удружења новинара Југославије и Србије. При Југословенском институту за новинарство, покренуо је образовни смер за  фоторепортере 1985, као ментор одсека едуковао је преко 300 младих људи од којих су данас већина њих значајна имена у области новинске фотографије.

Од 1980, бавио се подводном фотографијом. Снимао је у Јадранском мору, Карипском мору, Индијском океану, Црвеном мору. Од 1993, радио је као слободни уметник. Радио је фотографије за разне листове широм света.

У вечерашњој емисији Томислав Петернек говори о себи, свом животу и свом бављењу фотографијом.

Аутор емисије: Мирослав Павићевић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво