Читај ми!

Донирање органа, зашто је важно једно „да“?

Влада Србије усвојила је измене и допуне Закона о пресађивању људских органа, као и измене и допуне Закона о људским ћелијама и ткивима, и проследила их Скупштини Србији на усвајање. То значи да смо сви потенцијални донори, а да они који то не желе да буду могу да се изјасне о томе у сваком тренутку и да се упишу у регистар који ће водити Управа за биомедицину. Ипак, у случају мождане смрти, уколико нема изјаве о противљењу, пристанак за трансплантацију даје – дете, супружник, ванбрачни партнер или родитељ умрлог лица. Паралелно са законском процедуром, у Србији је у току кампања о подизању свести о важности донирања ограна “Најважнији позив у животу”. Зашто је важно једно "да" и зашто је Србија на дну европске лествице по броју трансплантација?

У репортажи Тијане Сибиновић говоре пацијенти којима је неопходна трансплантација органа, представници удружења пацијената из земље и региона, лекари и стручњаци за медицинско право.

Уредник – Ивана Прибићевић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво