Читај ми!

Како живети са целијакијом?

Скоро свака стота особа на свету живи са целијакијом. У Србији, око 70.000 људи. Може се манифестовати у свим животним добима, а два пута чешће погађа жене него мушкарце. Главни кривац за ово обољење је глутен. Реч је о доживотном аутоимуном обољењу чије манифестације треба схватити озбиљно и научити како да се са тим живи. О томе говоримо поводом Медђународног дана борбе против целијакије, а саговорница нам је потпредседница Удружења Србије за целијакију, Мирела Марковић.

Пре два месеца стручњаци су, на високом проценту усева пшенице, запазили симптоме биљних болести. Највећу забринутост изазвала је појава “жуте рђе”. Реч је о болести пшенице која се јако брзо шири и може да направи велику штету. Последњи пут у Србији се појавила 2014. године и оштетила је 20 до 30 одсто усева. Шта изазива ову болест и како да се ратари заштите од могућих последица? То је тема о којој ћемо разговарати са стручњаком за ту пољпривредну културу, професором Мирославом Малесевићем.

ФОНД за науку Србије отворио је програм ПРОМИС 2023, као подршку најбољим пројектима младих истраживача и научника у раној фази каријере. Вредан је четири милиона динара, а отворен је до 10 јула. Више детаља о овом новом програму сазнаћемо у разговору са менаджерком Фонда, Аном Стевановић .

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво