Читај ми!

Век постојања Сомборског шаховског клуба

Тема 549. емисије је век постојања Сомборског шаховског клуба. Поводом великог јубилеја група аутора приводи крају писање монографије, а један од њих, Мирослав Ивановић је гост емисије.

 

Ивановић, иначе играч са најдужим стажом у клубу дужим од пола века, између осталог ће говорити: о подацима о шаховском животу у Сомбору из 1867. године. када је основано шаховско друштво.

О значају Сомборске гимназије за шаховску традицију града. О активностима Николе Коњовића у покретању шаховског друштва 1891, часописа Каиса, шаховској рубрици у часопису Јавор 1889. у збивањима у мађарском, хрватском, а после завршетка Првог светског рата и југословенском шаху.

О доприносу Золтана Темуновића и Аладара Ердеија развоју сомборског шаха. О оснивању Сомборског шах клуба 30. септембра 1922. интересовању за учлањење у клуб и првим такмичарским активностима.О значајнијим сомборским шахистима између два светска рата: Петру Цареву, Димитрију Кулжинском и Ивану Парчетићу.

О 9. Националном аматерском турниру 1933. најзначајнијем такмичењу у организацији Сомборског ШК.

 

О гостовању познатих иностраних шахиста у Сомбору: Жака Мизеса, Гезе Мароција, Андора Лилиентала, некадашњег светског првака Емануела Ласкера 1924. и актуелног шампиона Александра Аљехина 1930… О судбини клуба током Другог светског рата, послератним активностима као и коауторима који припремају књигу о веку остојања клуба.

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

 

    

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво