Читај ми!

Руђер Бошковић

На данашњи дан, 18. маја 1711. године, у Дубровнику рођен је Руђер Бошковић. Био је филозоф, математичар, астроном, физичар, инжењер, педагог, геолог, архитекта, археолог, конструктор, оптичар, дипломата, професор, најбољи песник на латинском језику 18. века, преводилац - полиглота и путописац.

По прорачунима астронома, требало је да у наступајућој 1761. години планета Венера прође испред Сунца, а пошто је математичком анализом утврђено да ће се тај пролазак најбоље видети из Цариграда, Енглеско краљевско друштво организовало је научну експедицију за Цариград. То путовање требало је да пружи низ драгоцених података за коначно утвђивање одстојања Сунца од Земље. У експедицији је био и наш Руђер Бошковић. Отргнут од својих математичких и астрономских списа, он почиње да води дневник.

Тако је настао путопис "Дневник са пута из Цариграда у Пољску" у коме је Бошковић успео да споји лепу књижевност и науку исто онако као што је у "Филозофији природе" успео да споји науку и филозофију. Пре него што се појавио италијански оргинал, то дело је већ било преведено на немачки, француски и пољски језик. За кратко време путопис је био разграбљен. Сам Руђер Бошковић није успео да добије ниједан примерак, што би ласкало ма ком писцу у ма ком времену. Руђер Бошковић умро је 13. фебруара 1787. године у Милану.

Др Душан Недељковић је 1937. године превео је ово путописно дело Руђера Бошковића које је пуних 150 година чекало да буде преведено на наш језик. О Руђеру Бошковићу, његовим научним делима и о овом путопису говоримо у вечерашњој емисији.

Аутор емисије: Миља Милосављевић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво