Читај ми!

У општини Владимирци петина популације су стари

Како живе пензионери у општини Владимирци и колико им помаже локална самоуправа? У овој варошици Мачванског округа, са око 16 хиљада становника, старији чине петину популације и највећи део живи на селу. О њиховом незавидном социјалном и економском положају у великој мери брине Општинско удружење пензионера Владимирци. О резултатима рада и активностима разговараћемо са председником Удружења пензионера Мирком Лазаревићем.


У рубрици за здравље ћемо скренути пажњу на значај раног откривања анеуризме трбушне аорте. Ово обољење на почетку нема никакве симптоме, а када буде откривено у акутној фази и дође до руптуре (пуцања крвног суда), чак 80 одсто пацијената може смртно да страда.

Због тога је Клиника за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС), уз подршку Министарства здравља и Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије спровела пилот-пројекат скрининга трбушне аорте у неколико градова Србије. О резултатима тих прегледа и новооткривеним пацијентима који ће бити оперисани на време, сазнаћемо више од професора васкуларне хирургије др Слободана Цветковића из Клинике за васкуларну хирургију УКЦС.

Минуте за културу издвојићемо за завршницу Деветог литерарног конкурса за старије ауторе „Драганова награда“ и Фото конкурс „Лепота старења“. О учесницима и терминима за доделу признања, о културно-уметничким садржајима важним за ментално здравље старијих особа разговараћемо са Надеждом Сатарић из Удружења „Амитy – снага пријатељства“.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Мирко Лазаревић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво