Читај ми!

Реприза

Јосип Славенски

Познати Композитор Јосип Славенски (1896–1955), јесте уметник елементарне снаге експресије, смео у истраживању нових изражајних могућности. Својим делима указао је на нове путеве развоја идеја националног стила приступајући народном мелосу са експресионистичког становишта. Његов обиман опус обухвата све музичке жанрове изузев опере. Форма му је најчешће рапсодична, слободна, у хармонију уноси највеће слободе, улазећи у сферу политоналности и атоналности, инструментацију заснива на акустичким законима које је посебно истраживао што резултује врло самосвојним решењима и необичним тонским бојама.

Његове композиције изводе се широм света:  "Балканофонија",  "Религиофонија ",  "Хаос ",  "Свита са Балкана",  "Из Југославије ", сонате, квартети, квинтети, соло песме,  "Музика 36", "Музика 38 " – нека су од његових дела.

У Београду је Славенски био професор у гимназији, музичкој школи и на Музичкој академији. У вечерашњој емисији о свом професору говоре његови ученици и студенти: Мирослава Лили Петровић, Милета Стајић, Вера Богдановић, Витомир Трифуновић, Константин Бабић, Душан Плавша и Мирка Павловић.

Аутор емисије: Дубравка Стаменковић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво