Читај ми!

Петар Коњовић, композитор

„Мокрањац није само нашао изворе“, већ је умео и дубоко да захвати у њих. Дубоко, до сржи, до старине.... Слух ту прима рефлексе нечег далеког, а интимно свог, примитивног, а ипак, елементарног у снази коју је изразила уједначена сложеност уметничког облика“. Ово је о стваралаштву Стевана Стојановића Мокрањца записао Петар Коњовић, композитор који је у свом стваралаштву и сам тежио томе да допре до најдубље старине, да ослушне давно створене мелодије, и да их искаже у новом уметничком облику, у којем би се осетила њихова елементарна снага.

Вечерашња емисија прати животни пут овог нашег значајног композитора, Петра Коњовића (1883-1970). У емисији ће бити речи о његовом уметничком формирању, о значајним људима са којима се дружио, о уметничким искуствима која су га формирала и одредила. Биће речи и о композиторовом односу према традицији, његовој љубави према поезији наших романтичара, о инспрацији коју је нашао у фолклору...Биће говора и о најзначајнијим делима које је Коњовић створио: о хорским композицијама и соло песмама, симфонијама, операма... као и о значају који његово дело има у историји наше класичне музике.

Аутор емисије: Александра Јагодић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво