Читај ми!

Активно и у трећем добу

Покрет трећег доба Београда већ четири и по године окупља старије житеље престоног града организујући им спортске и културне активности како би сачували физичко и ментално здравље. Ово удружење се залаже за бољи економски и друштвени положај старијих особа. Колико је београдски Покрет трећег доба препознат у престоном граду, будући да у њему живи око 340 хиљада старијих од 65 година? Зашто је важно да особе у познијим годинама буду активне и после пензионисања? Одговоре ћемо потражити од председника Покрета трећег доба Београда Владимира Јестратијевића.

Прошлог понедељка је објављена коначна ранг листа пензионера који су ове године остварили право на бесплатну рехабилитацију у бањама Србије. Имена осигураника су на листи, на огласним таблама Савеза пензионера Србије, Удружења пензионера Србије "Независност" и свих организационих јединица Фонда ПИО. Право на десетодневни бесплатан боравак у здравствено-стационарним центрима и бањско-климатским лечилиштима ове године имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија чија је висина до 37.809 динара и да притом немају друга лична примања. Ове године, то право ће моћи да искористи око15 хиљада пензионера.

Здравствени блок ћемо посветити алергеном полену. Ових дана према мерењу Агенције за заштиту животне средине у ваздуху је регистровано чак 14 алергена. Они који имају проблеме са алергијама због цветања дрвећа, трава и корова, требало би да мање бораве на отвореном, да узимају терапију коју им је прописао лекар и да прате кретања алергена на сајту Агенције за заштиту животне средине. Више савета и информација даће нам Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена из ове агенције.

У САНУ је прошлог уторка одржан комеморативни скуп академику и писцу Драгославу Михаиловићу који нас је напустио средином марта. Био је један од најзначајнијих српских књижевника. Памтићемо га по књигама "Фреде, лаку ноћ", "Кад су цветале тикве", "Петријином венцу", али и по академском стажу дугом 42 године. О животном и книжевном путу Драгослава Михаиловића говорили су академици Злата Бојовић, Душан Ковачевић и Јован Делић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Владимир Јестратијевић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво