Читај ми!

Реприза

Добросав Ружић, краљев библиотекар

Добросав Ружић био је професор, писац, државни саветник, библиотекар, народни посланик, сенатор, истакнута личност у културном и политичком животу Србије с краја 19. и почетком 20. века.

За Ружићев књижевно историјски повратак заслуга припада мр Слободану Радовићу, који је написао књигу "Краљев библиотекар". Атентат на краља Александра и краљицу Драгу, Ружић је описао овако:

"Уочи 29. маја беше код мене једно мало друштво, беху и два млађа официра: Миливоје Чађевић и Јеврем Дамјановић, тада обојица артиљеријски поручници. Око 11 часова дође и Добривоје Лазаревић, пешадијски капетан. Сви су они били моји ђаци. Прва двојица у Ужицу, а трећи у Крагујевцу. Прва двојица су непрестано наваљивали да иду у Официрску касину а ја сам их одвраћао да седимо још мало. Кад је Лазаревић дошао био је веома узбуђен, изгледао ми је као пијан. Вели опазио је светлост па је зато дошао. Ко зна зашто? Седели смо до један и по час после поноћи и мада је он наваљивао да седи још мало, ја нисам хтео и готово их силом отерах. Легао сам одмах и заспао и не слутећи шта ће се у тим тренуцидма дешавати."

У вечерашњој емисији прочитаћемо још неколико одломака из књиге, посебно онај о Ружићевом открићу "Мирослављевог јеванђеља", којем се траг изгубио у ноћи Мајског преврата.

Аутор емисије: Бранка Селаковић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво