Читај ми!

“Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина”

Стара српска медицина била је спој традиције лековитог биља, искуства западне хирургије и византијске фармакологије. Сви ти утицаји видљиви су по сачуваним записима тог доба, а најважнији међу њима је Хиландарски медицински кодекс, који се чува у ризници манастрира Хиландара на Светој гори. Настао је током 15. и 16. века као јединствен зборник сачуваних медицинских и фармаколошких списа средњовековне праксе. Овај значајан рукопис откривен је 1952. у ризници манастира Хиландара, у чијој је архивској грађи заведен је под бројем 517, а његово откриће представља један од најзначајнијих корака у истраживању историје медицине средњег века у Србији и Европи.

Изложба “Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“, која је до јуна отворена у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану, упознаје нас са медицином и начинима лечења у Србији током средњег века. 

 Причу су забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић у разговору са ауторкама, Александром Савић, музејском саветницом Природњачког музеја и Снежаном Јарић, научном саветницом Института за биолошка истраживања.


Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво