Читај ми!

Црвени крст Србије: „Здравље за све!“

Под слоганом „Здравље за све“, јуче је обележен 7. април - Светски дан здравља! Црвени крст Србије је, тим поводом, организовао Конференцију посвећену доступности и приступу здравственим услугама на којој су говорили еминентни стручњаци из области здравства и социјалног рада у нашој земљи. На конференцији је скренута пажња и на значај очувања менталног здравља популације.


О томе шта би требало поправити и унапредити да здравствене услуге буду доступне и приступачне свим људима, а посебно старијим особама, о Пројекту „Јачање отпорности старијих“ и дуготрајној нези људи у познијим годинама разговараћемо са Наташом Тодоровић, психологом из Црвеног крста Србије, председницом Геронтолошког друштва Србије и експертом за превенцију насиља над старијим особама у Европи.

Од реуматоидног артритиса у нашој земљи болује око 35 хиљада људи. То је тешка реуматска болест која може да доведе до трајног инвалидитета уколико се не открије, и не лечи на време. Углавном погађа радно активно становништво и због тога је велики терет пацијентима који трпе болове и одсуствују с посла, али и финансијски притисак на здравствени фонд.

Који су први знаци реуматоидног артритиса и како се болест дијагностикује и лечи сазнаћемо од реуматолога проф.др Немање Дамјанова.

Представићемо и најновију платформу и сајт мобилне апликације apoteka.rs путем које се може брзо и једноставно сазнати да ли, и у којој апотеци има лека који нам је потребан. Како се користи та апликација и које предности доноси пацијенту са рецептом или без њега, говориће аутор платформе Матија Мајсторовић.

Монографија "Горан Паскаљевић: Великан филмског платна" Татјане Њежић представљена је у оквиру едиције "ФЕСТ-ових 50" у Читаоници фонда уметности Библиотеке града Београда. Књига садржи филмске критике страних и домаћих критичара, интервјуе са славним редитељем и његову пословну и личну биографију. Ауторка монографије је подсетила да је Паскаљевић био велики уметник, права громада и наше културно добро.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.
Музички уредник Драган Димић.
Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Наташа Тодоровић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво