Социјални радници су важна карика система и нису главни „кривци“ за породичне афере

Прошлог уторка обележен је Међународни дан социјалног рада. Тим поводом у београдском Медија центру одржана је трибина „Колика је моћ социјалног рада у заступању деце и младих“ у организацији Републичке коморе социјалне заштите и Удружења стручних радника социјалне заштите Србије. Овог преподнева говоримо о професији социјалног рада утемељеној на принципима солидарности, социјалне правде и једнакости, и о томе да социјални радници имају веома важну улогу у друштву и свакоме затребају у животу, пре или касније.


Какав је положај социјалних радника у Србији и зашто су важни сваком од нас? Колико особа користи услуге система социјалне заштите у нашој земљи и да ли имамо довљно стручњака у том ресору? Одговоре ћемо потражити од председника Управног одбора Удружења стручних радника социјалне заштите Србије Живорада Жике Гајића.

Минуте за медицину ћемо издвојити за борбу против гојазности као значајног узрочника бројних болести. Како и зашто настаје вишак килограма? И да ли гојазне особе могу променом животних навика да смање ризик од инфаркта, дијабетеса или можданог удара? Подаци Светске федерација за борбу против гојазности упозоравају да ће сваки други човек на планети бити гојазан до 2035. године уколико се не предузму хитни кораци. Посебно се наглашава растућа стопа вишка килограма код деце и тинејџера која ће према проценама бити двоструко већа од оне из 2020. године. И економски аспект опомиње. До 2035. гојазност ће годишње коштати глобалну економију 4 милиона долара. О овом великом јавно-здравственом проблему говориће прим. др Бранка Константиновић Бировљев.

Рубрику за културу посветићемо руској песникињи Јелени Шарац. На светски дан поезије у Културном центру Београда одржана је трибина посвећена стваралаштву ове песникиње са освртом на њену књигу „Дела и дани монахиње Лавиније“.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.
Музички уредник Драган Димић.
Радио Београд Један, 10:05.
Насловна страница – Живорад Жика Гајић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару