Почело пријављивање за пензионерске картице

У свим филијалама Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије прошле среде, 15. марта, почело је пријављивање за пензионерске картице. Тај документ требало би старијим суграђанима да омогући попусте при куповини у продавницама, ресторанима, бањским центрима и салонима, као и јефтиније здравствене услуге.


Како и до када се могу добити пензионерске картрице? И да ли сви пензионери у Србији, њих око милион и 700 хиљада, имају право да конкуришу за пензионерску картицу?Подпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали тврди да сваки пензионер има право на пензионерску картицу.


Удружење пензионера Града Шапца са седам хиљада чланова добро је место у којем старији суграђани Мачванског округа остварују низ погодности. То су новчане позајмице, куповина дрва за огрев, набавка прехрамбених намирница и хигијенских производа. Али, у удружењу се и друже на забавама и организују путовања на екскурзије и летовања. О томе како живе шабачки пензионери сазнаћемо више од Стевана Матића, саветника Удружња пензионера у том граду.

Минуте за здравље смо издвојили за корона пандемију – три године после! Чему нас је епидемија научила? Како разликовати ковид од сезонског грипа? Да ли је пандемија прошла, или смо се само навикли да живимо са њом? Зашто је важно да и даље будемо опрезни и спроводимо мере заштите од сезонског и корона вируса? Одговоре тражимо од прим. др Драгане Трифуновић Балановић из Дома здравља Вождовац у Београду и председнице Секције опште медицине Српског лекарског друштва.

Рубрику за културу смо резервисали за изложбу руског уметника Андреја Колосова “Моја српска прича." Пројекцију чине графички прикази и орнаменти са техником калиграфије. А сваки рад је засебна прича уметниковог доживљаја Србије. Изложба је отворена у Галерији Културног центра Град до 25. марта.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво