Пирот, наслеђе из прошлости

Ево малог увода у нашу данашњу причу. Тврђава се на турском каже – кале, једна од речи која се у нашим топнимима и данас задржала, нпр у имену београдског Калемегдана. Али у Пироту ово није правилан изговор, јер је исправно рећи кале. Ову тврђаву зову још и Пиротски град, а можда је најпознатија као Момчилов град, мада истини за вољу Момчило, прецизније војвода Момчило, према историјским подацима, никако није могао ни ногом да крочи на зидине ове тврђаве. Његово име везује се за тврђаву у Прироту због једне историјске грешке, о којој ћемо такође говорити у нашој причи.

Шетња пиротским градом и прича о овој потпуно реконструисаној српској средњовековној тврђави је завршна тема у нашем упознавању историје овог дела јужне Србије, а све то зато што причу увек почнемо од почетка, што би рекао један писац, „онда наставимо даље, и кад стигнемо до краја, онда станемо“.

Почетак ове наше приче је затрпан слојевима земље, метрима од површине и само нас оно што је до сада откривено подсећа на праисторију, римско доба, долазак словена, стварање српских држава, ратове и смене власти, победе и поразе. Ко је све ту живео, како су градили, у које богове веровали и шта нам је остало у наслеђе од бројних народа који су се задржали на југу Србије и у околини Пирота.

На овом путовању кроз време води нас Милица Илић, кустос археолог у Музеју Понишавља у Пироту, а причу су забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета