Читај ми!

Свет ће чути за српске клизаче

У поводу све бољих резултата српских клизача, од којих издвајамо недавно освојену сребрну медаљу у трци брзог клизања на 500 метара на Зимском фестивалу младих, коју је освојио наш Лука Јашић, у гостима нам је Војислава Васовић, председница Клизачког савеза Србије. Разговарамо о недавно одржаном ЕЈОФ-у, али и о младим клизачима који активно учествују на турнирима у региону и широм Европе, са све запаженијим резултатима. Са нама ће бити и Петра Јашић, Лукина сестра, која се и сама надметала у брзом клизању, и сада покушава да пружи свој допринос овом спорту, кроз подршку и савете најмлађима који тек крећу путем успеха.

Фудбалски клуб Црвена звезда данас обележава 78. рођендан, чућемо како је протекла свечаност одржана тим поводом. За нашу емисију, такође, о овом важном дану за црвено-белу фамилију говори Зоран Аврамовић, генерални секретар спортског друштва. У госте нам долази Дарко Стојановић, шеф струке фудбалерки Звезде, које се већ годинама налазе у самом врху српског фудбала, у годинама које долазе желе да се у што бољем светлу представе и Европи.

За наш програм данас говори и председник Фудбалског савеза Војводине Драган Симовић, уз остало и о предстојећим изборима у националном савезу. Осврнућемо се и на синоћ одиграни вечити дерби, који је мало тога лепог донео за око, али је Звезди донео чак 16 бодова предности на табели, у односу на љутог ривала. Пратимо кретање резултата на утакмицама европских фудбалских шампионата, говоримо о тениском турниру у Дубаију, шампионату Европе у атлетици и другим актуелностима из света спорта. Зоран Предин, и сам велики поклоник спорта, посебно кошарке, јавља нам се из Љубљане и најављује свој нови сингл,интимну кантауторску баладу, написану у име свих родитеља који се плаше надолазећих времена у којима ће њихова деца сутра живети своје младости.

Током поподнева за саговорника ћемо имати и Дејана Илијића, лидера сјајног нишког састава `Eyot`, у сусрет концерту у Дому омладине Београда, у коме често и радо музицирају. У питању је састав који је максимално добро прихваћен у иностранству, где год су Нишлије музицирале- опет су их звали, а својим албумима пласирали су се и на бројне европске топ листе. Надамо се да ће такав случај бити и са наредним, кога објављују под етикетом наше најстарије дискографске куће ПГП РТС. 

Као и сваке суботе, и ове ћемо нашим слушаоцима поделити улазнице за дешавања у Опери и Театру `Мадленијанум`, као и за један леп концерт евергрин музике у установи `Влада Дивљан`. Иначе, на данашњи дан, пре шест година, напустио нас је дивни младић и исти такав музичар, по коме је поменута дворана добила име, некадашњи члан `Идола`, па ћемо и томе посветити простор у овој емисији. Говоримо и о предстојећем Београдском маратону, јубилеју групе `Ортодкс Келтс` и њеном концерту, затим о легату Бате Живојиновића у Југословенској кинотеци, Београдском фестивалу игре, као и о изложби фотографија Рајка Каришића у малој сали Дома војске у Београду. Наш саговорник је и Владимир Јоцић, дугогодишњи играч Партизана, потом и фудбалски тренер, а повод је- преузео је екипу Бора, којој жели да помогне у преласку у наредни ранг такмичења.

Најављујемо и читав низ културних догађаја, који се одржавају широм Србије. Галерија и уметничка резиденција `Хестиа`, представља изложбу радова уметнице Лале Рашчић - ‘'Бакар гори'', која ће бити отворена у недељу 12. марта. У издању `Креативног центра` објављена је изузетно корисна књига намењена деци старијој од 10 година, под називом `Водич за опстанак на друштвеним мрежама`. Ту је и премијера представе `Није човек ко не умре`, Велимира Стојановића, у режији Горчина Стојановића- заказана је за 8.март у `Звездара Тетару`. До 15.марта у галерији Стамбол капије на Калемегдану актуелна је изложба `Лавиринт`, уметнице Теодоре Стојановић.

Из понуде Библиотеке града Београда за наредну седмицу издвајамо интересантне панел дискусије, трибине, као и изложбе. Ослушкујући себе и стварајући сопствену имагинарну географију, београдска уметница Татјана Трајковић представља се серијом дигиталних графика на тему обала. Тако и носи назив њена изложба, отворена у Малој галерији УЛУПУДС-а. За Дан жена - 8. марта, Опера и Театар `Мадленијанум` приказује експлозивну комедију `Коферче`. У галерији `Арт 55` у Нишу отворена је изложба Александре Стојановић и Наталије Стаменковић, и то до 11. марта. Књига `Ти си та`, Ане Дорник, препозната је као приручник за психолошку подршку женама оболелим од карцинома дојке, од кога је боловала и сама ауторка и у својој борби пронашла мотив да се бори и за друге жене, основавши удружење `Жена уз жену`, које се бави едукацијом, превенцијом и подршком оболелима од карцинома дојке. 

`Ева у медитеранском врту`- назив је изложбе академског сликара Жељка Ђуровића, отворене у галерији Народног музеја у Шапцу. Изложба радова студената докторских студија Факултета ликовних уметности `Under pressure` постављена је у галерији Графичког колектива. Поставка `Петља`, Петра Алексића, отворена је у Дому омладине Београда до 12. марта. Март, месец франкофоније, односно његов почетак биће у знаку сарадње Француске амбасаде и свих организатора, са Министарством спољних послова Србије. Прва овогодишња премијера у Књажевско-српском театру „Уображени болесник" изведена је прексиноћ . Познати Молијеров комад адаптирала је Исидора Милосављевић, а редитељ је Ђорђе Нешовић. Под слоганом „Љуљај ме нежно" од 16. до 19. марта у крагујевачком Студентском културном центру одржава се 8. фестивал аматерских позоришта „Кулиса".Најављујемо и међународни сајам књига, као и интернационалну уметничку изложбу `Art Expo` у Новом Саду, као и осмомартовски сусрет планинара на Фрушкој Гори. Традиционални  showcase Института за уметничку игру одржаће се од 6. до 8.марта у Музеју града Београда, под слоганом `Меки ритуали`. `Међу световима свет`- назив је поставке уметнице Милице Цветић, која ће бити представљена од 6. марта у галерији `Сингидунум`, у Улици кнеза Михаила број 40. Биће речи и о 53. зонској смотри рецитатора, које ће бити одржана 12. марта у Чоки. Витез кулинарства Милијан Стојанић припремио је нови предлог јеловника за недељни ручак.

Биће и других актуелности из света домаћег и међународног спорта, културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Љубинка Добриловић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво