Читај ми!

Крушевачко Друштво баксуза, угурсуза и намћора - „Добра нарав“

Давно, давно, у Крушевцу, још пре скоро једног века, у кафани Таково, окупили су се угледни грађани - трговци, занатлије, кафеџије, адвокати, апотекари, професори. Сви заједно били су вођени хуманим циљем, да помогну онима који немају, и то најмлађима, деци. Но, пошто је Крушевац град људи специфичног духа и јединственог карактера, какав је, на свој начин, скоро сваки град или крај у Србији, они нису основали обично добротворно друштво. Већ сасвим необично.

Прво је изабрано необично име друштва - „ баксузи, угурсузи и намћори" , уз додатак - остале феле и женска секција, а још занимљивији је наднаслов, "Добра нарав". Друго - уведена су још необичнија правила понашања током окупљања чланова друштва - ћутало се, јер, ћутање је злато, а ко прекрши ово правило плаћао је казну, у добротворне сврхе, наравно. Седело за столом тако да свако свакоме окрене леђа, а и њихово „баксуско" коло се играло тако што су окретали леђа једни другима. Треће - одлучено је да се годишње окупљање одржава на најмалерознији дан у години, а то је по народном веровању "девети торник по Божићу".

Било је то време када се у граду под Багдалом, у сличном духу, оснивају бројна хуманитарна друштва - Лажа и паралажа, Лако ћемо, Џивждан, Прегнуће, Добра нарав... Лажови су се такмичили у лагању, џивџани у певању, а баксузи, угурсузи и намћори окупљени око Добре нарави у - ћутању. Све се дешавало у старим крушевачким кафанама, а средства прикупљана током окупљања издвајана су за помоћ најсиромашнијој деци. Да ли из ината, баксузлука или саме жеље да наставе да помажу онима којима је то и данас потребно, тек. уз неке прекиде. једино се Добра нарав одржала свих ових, скоро сто година.

Ову причу чућете од председника Друштва, Звонка Рајковића. А још да вам кажемо да, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић, бележе, баш овом епизодом, округлу, помало и јубиларну, четристоту емисију, ако вам то нешто значи. Ми бројимо, јер трајање није неважно, као и у случају актера данашње приче.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво