Читај ми!

Одлазак Бранке Веселиновић, најстарије глумице на свету

Наредног уторка, 14. фебруара, Волонтерски сервис београдске општине Звездара (ВСЗ) обележиће дванаест година рада. Под окриљем те организације, више десетина волонтера је пружило неколико хиљада услуга особама са инвалидитетом и усамљеним старијим суграђанима. Врата Волонтерског сервиса отворена су како Звездарцима, тако и житељима других општина престоног града. Оформљене су креативне радионице за појединце и групе и Саветовалиште за породицу. ВСЗ је добитник и бројних признања. Међу њима је Национална награда НАЛЕД-а и РТС-а „Шампиони локалног развоја“ за услугу сервиса грађана и недавно признање "Светислав Милић - младима од срца" у области хуманитарног рада и мирне борбе за људска права.

О раду ове хуманитарне асоцијације, јединствене у Србији, разговараћемо са шефом Одсека за социјалну заштиту Одељења за друштвене делатности и координатором Волонтерског сервиса општине Звездара, Радмилом Пецијом Урошевић, која је професионални пут посветила хуманитарном раду са најугроженијим суграђанима свих генерација, а посебно подршци старијој популацији. Ауторка је и две књиге "Бонтон старења" и "Старење без аутоцензуре", својеврсних водича за треће животно доба.

Прошле среде у Београду је, у 105. години, преминула  Бранка Веселиновић. Била је најстарија глумица на свету и легенда српске глумачке сцене. Током осамдесетогодишње каријере играла је у више од 100 позоришних представа и 50 ТВ серија и филмова. Иако није имала своју, цео живот посветила је деци широм Србије бавећи се хуманитарним радом. Са супругом Млађом основала је Фондацију „Млађа и Бранка" за помоћ деци са инвалидитетом и посебним потребама.

Поред глуме била је веома активна, дружећи се са пријатељима. Сваког дана је вежбала гимнастику, упркос дубокој старости. Одлазила је у домове за старе и малишане без родитељског старања и забављала их хумористичким наступима. Никада није штедела љубав за друге! У знак сећања на талентовану глумицу и велику добротворку емитоваћемо репортажу из септембра 2018. године, када је Бранка Веселиновић напунила сто година.

Рубрику за културу ћемо посветити доброј књизи. Почетком седмице у Вуковој задужбини у Београду представљена је књига „Јасеновац и ми" Издавачке куће „Прометеј". Реч је о збирци текстова више аутора коју је приредио др Владимир Димитријевић. Поднасловом књиге „Српска култура сећања на усташки злочин геноцида" писци су још једном хтели да упозоре да „култура заборава мора престати!"

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница  -  Бранка Веселиновић са лутком Сармиком (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво