недеља, 29. јан 2023, 10:05
Пирот у два залогаја - пеглане кобасице и пица са јагњетином
У овој емисији доносимо не једну, него две приче, о два гастрономска специјалитета пиротског краја. Први је традиционалан и већ многима добро познат – чувена пеглана кобасица, а други је нов и необичан за нашу земљи, макар по својој основи – старопланинска пица са јагњетином.
Представићемо вам Далибора Тошића, јединог сертификованог произвођача пеглане кобасице од многих у Пироту, чија „Боемска потковица" носи и жиг „Чуваркућа - најбоље из Србије". Осим што је наставио породичну традицију, Далибор ће ускоро отворити и Музеј пеглане кобасице.
После Далибора, упознаћете и Соњу Стојановић, пица мајстора, односно мајсторицу, светски познату и вишеструко награђивану, која је, заједно са супругом, била довољно храбра да комбинујући локалне производе на добро познатој округлој подлози од теста, испише нека потпуно нова поглавља у историји сигурно једног од глобално најпопуларнијих јела и поноса Италије - пице.
Обе приче забележиле - а и пробале - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.
Коментари