Читај ми!

Век кошарке у Србији

Прва кошаркашка лопта стигла је у Србију 1923. године, донео ју је Американац Вилијам Виланд припадник хуманитарне организације „Војска спаса“, који је имао задатак да учитеље, наставнике и професоре упозна са правилима нове игре. Он је уз помоћ Драгице Поповић из Црвеног крста, која је великом броју заинтересованих грађана преводила његове речи, одржао семинар на ком је показао како изгледа кошаркашка игра. Верује се да је лопта коју је Виланд тада поклонио Поповићевој прва кошаркашка лопта у нашој земљи. То није једини јубилеј везан за кошарку који се обележава ових дана, али га је свакако лепо и неопходно забележити.

Куп Радивоја Кораћа одржаће се и ове године у Нишу од 15. до 18. фебруара,  тим поводом је Кошаркашки савез Србије данас  организовао жреб, на коме је одређено да ће Партизан такмичење почети против Спартака, а Црвена звезда против Борца, тако да је могућ обрачун "вечитих" већ у полуфиналу. То, уједно, значи да ће други финалиста бити ФМП, Металац, Мега или Војводина. Сат времена од почетка жреба Црвена звезда се огласила саопштењем, у коме је навела да неће присуствовати извлачењу парова због незадовољства радом КСС, уз претњу да можда неће ни наступити на Купу Радивоја Кораћа ако не буде казни за Партизан због напуштања завршнице Кошаркашке лиге Србије прошле сезоне. До овог тренутка није познато да ли ће доћи до промене одлуке у клубу са Малог Калемегдана. 

Рукометна репрезентација Србије завршила је такмичење на Светском првенству на 11. месту, макар је показала игру бољу него што казује пласман. Два пораза, једним голом разлике од Немачке и после преокрета са Норвешком, ипак су `кумовала` таквом исходу. Зацртани циљ, пласман у четвртфинале и пласман у квалификације за Олимпијске игре, није остварен, данас слушамо завршни коментар рукометног стручњака Драгана Ђукића и изјаве чланова нашег државног тима по завршетку надметања за српску репрезентацију.

Одбојкашице Јединства радују се информацији да би меч Купа изазивача почетком марта могле коначно да играју у својој Старој Пазови, кажу да им је таква, додуше још увек незванична, вест, озарила лица и да једва чекају почетак првог дуела са Португалкама. На домаћој сцени- неприкосновене су, убедљиво прве у Супер лиги са 17 победа, а већ овог викенда имају истински дерби, састају се са Железничаром у Лајковцу, биће то нови озбиљан тест за младе Сремице. Коначно, у марту их очекује и 57. финале Купа Србије за одбојкашице, још увек се не зна где ће се играти и ко ће бити домаћин, али је ривал познат: биће то старе познанице са паркета, девојке са Уба. Данас разговарамо са Јовом Цаковићем, главнокомандујућим са клупе дружине из Старе Пазове.

Пред нашим ватерполо клубовима су нови изазови: Раднички вечерас од 19 часова гостује Јадрану у Сплиту у утакмици групе А  Лиге шампиона, док Нови Београд, десеткован због силних повреда, игра сутра у Будимпешти са Ференцварошем. У сусрет овим мечевима, слушамо опсервације ватерполо тренера и аналитичара Александра Филиповића.

Велика нада брзог клизања на кратким стазама, Лука Јашић, освојио је сребрну медаљу у трци на 500м на зимском Европском олимпијском фестивалу младих Фриули Венеција Ђулија 2023! То је уједно и први пут после 16 година да је Србија освојила медаљу на зимском Европском олимпијском фестивалу младих. Такође, Лука Јашић је постигао још један невероватан успех на овом такмичењу, уз освојена два 5. места у трци на 1000м и на 1500м постао је наш најуспешнији млади спортиста из зимских спортова до сада.

О свим овим актуелностима из света спорта можете слушати током поподнева на нашем програму. Пратите данас оно о чему ћете сутра моћи да читате на ступцима штампе. Емисију припрема Спортска редакција Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару