Читај ми!

Због њега су људи волели фудбал

Легендарни бразилски фудбалер Едсон Арантес до Насименто, познатији као Пеле, преминуо је у 83. години, у болници у Сао Паулу. Влада председника Бразила Жаира Болсонара прогласила је тродневну жалост поводом смрти легенде бразилског фудбала .Један од најбољих фудбалера у историји овог спорта, преминуо је у болници "Алберт Ајнштајн" у Сао Паулу, где је био смештен на интензивну негу. Према мишљењу бројних љубитеља спорта, али и његових колега, Пеле важио је за једног од најбољих фудбалера свих времена. Власник је бројних рекорда, трофеја и признања. На 1363 утакмице, постигао  је1279 голова. Овај податак Бразилца поставља на прво место у Гинисовој књизи рекорда са највише голова током фудбалске каријере. Међународни олимпијски комитет га је 1999. године прогласио за спортисту века, да би га годину дана касније Међународна федерација за фудбалску историју и статистику прогласила за фудбалера века. На нашем програму од Пелеа се опраштају Драган Џајић и Иван Ћурковић.

Фудбалски свет памти: опроштај Пелеа у друштву Џајића, Петковића, Бјековића, Филиповића и `европских Бразилаца`, како су звали наше фудбалере, од дреса бразилске националне селекције- 18.јула 1971. пред препуном `Мараканом`. Преко 160 хиљада гледалаца пратило је меч на трибинама, ми ћемо се подсетити како је овај дирљиви тренутак описао легендарни коментатор Радио Београда Радивоје Марковић. 

Из фудбала бележимо и разговор са Ивицом Момчиловићем, чланом звездане Звездине генерације, који се већ неколико година с успехом бави тренерском професијом и један је од `твораца` бројних Звездиних асова новије генерације, од Уроша Спајића, Вељка Симића, Филипа Стојковића и других. Водио је млађе генерације трофејног клуба, био члан сенироског стручног штаба, сада ради самостално, како већ умеју да воде фудбалски путеви, са спакованим коферима у руци.

Током емисије чућемо и разговор са Јеленом Аруновић, званично најбољим тренером у стрељаштву за 2022. годину, а из овог спорта и потпуно нова информација: Управни одбор стрељачког савеза Србије поставио је Јасну Шекарић на место селектора стрељачке репрезентације за дисциплине пиштољем. Јасна Шекарић је најуспешнији српски олимпијац, освојила је пет медаља на Олимпијским играма, злато, три сребра и једну бронзану медаљу. Три пута је прогалашавана за најбољег стрелца године у свету (1990, 1995, 2005), а Светска стрељачка федерација ју је изабрала за најбољег стрелца 20. века. Освојила је преко 90 медаља на највећим светским такмичењима. Такмичарску каријеру завршила је 2016. године, након чега је почела да се бави тренерским послом.

 

 

Кошаркаши Црвене звезде домаћини су тиму Барселоне у 16. колу Евролиге у  дворани „Александар Николић", за коју су карте распродате још током прошле седмице. Црвено-бели су од доласка тренера Душка Ивановића у фантастичној серији резултата, коју намеравају да наставе и победом у последњем овогодишњем мечу. Партизан је синоћ био бољи од минхенског Бајерна и славио са са 83:77 у мечу 16. кола Евролиге. Црно-бели су остварили трећи везану победу у Евролиги, укупно седму у сезони. Ношени сјајним навијањем испуњене `Штарк арене`, Партизан је у жестоком ритму успео да неутралише ривала и оствари важан тријумф за наставак победничке серије.

 

 

У београдском хотелу `Краун Плаза` одржан је традиционални новогодишњи коктел Одбојкашког савеза Србије, на којем су подељене награде најбољим појединцима. У присуству великог броја гостију, одбојкашица и одбојкаша и представника медијских кућа, госте је поздравио Ђула Мештер, председник ОСС. Тијана Бошковић и Срећко Лисинац проглашени су за најбоље српске играче у 2022. години. Специјална признања ОСС добили су Слободан Милошевић Шева, дугогодишњи генерални секретар Савеза, мр Бојан Кекић, председник ИО БПШ и Зоран Гајић, министар спорта, до недавно председник ОСС. Популарни Шева посебно је дирнуо срца присутних, упамћен је као један од стваралаца наше одбојкашке платформе заједно са Александром Боричићем- шест година није више активно у спорту, али га одбојкашки свет воли, поштује и уме да цени све његове заслуге за наш спорт, посебно одбојку.

О овим и другим информацијама из света домаћег и међународног спорта можете слушати на нашем програму. Овог поподнева  у `Спортском журналу` чујте оно о чему ћете сутра моћи да читате на новинским ступцима. У реализацији емисијие учествују Саша Хајдин, Владе Радичевић, Дејан Николић, Дејан Булајић и Весна Гемовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару