Читај ми!

Светско првенство у фудбалу, Катар 2022.

Финале 22. Светског фудбалског првенства у Катару игра се на стадиону Лусаил Иконик, на коме је меч са селекцијом Бразила играла и репрезентација Србије. Овај објекат  је изграђен за свега пет година, коштао је 700 милиона евра, а својим изгледом обједињује фудбал и артихектонску историју. Дизајн одражава ручно рађене чиније које су пронађене широм арапског и исламског света током успона цивилизације, док интеракције светлости одражавају фанарске лампе у региону. По завршетку првенства, стадион Лусаил ц́е бити претворен у простор за целу заједницу са школама, продавницама, кафиц́има, спортским објекатима и здравственим клиникама. 89966 гледалаца моћи ће на лицу места велико финале између репрезентација Француске и Аргентине, два државна тима препуна истинских асова. Дан раднијем, у суботу, у мечу за треће место састају се Хрватска и Мароко.

Разговарамо, поред осталих, у данашњој мондијалској емисији са Слободаном Халиловићем, једним од чланова оне чувене генерације Радничког из Ниша која је осамдесетих година прошлог века харала еврокуповима. Клуб са Чаира водио је доцније и са клупе, био је неко време и тренер у београдском Раду са Мићом Дуванчићем, а највећи тео тренерске каријере провео је у Емиратима, водећи трофејну екипу Вагде, у Куватју где је био шеф струке Јармука, са успехом је водио и клубове у Црној Гори. Куриозитет: тренирао је нашег селектора Пиксија у Лесковцу, док је Стојковић био на одслужењу војног рока. Слободан Халиловић био је и остао појам господина и џентлмена на спортским теренима и око њих широм света. 

Приближила се завршница Мондијала, па желимо што више људи из света фудбала да чујемо, да сазнамо коме дају предност уочи преостале две утакмице. Једна од наших саговорница је и инструкторка суђења у ФСС, иначе саветни фудбалски арбитар Светлана Билић из Руме.

И Раде Ђуровић, са дугогодишњим стажом у судијском послу и још доста година проведених као контролор арбитара, такође воли да о фудбалу прича искључиво из спортске призме, да на час заборави основну професију и из угла посматрача каже ко је његов фаворит у завршници Мондијала. 

Љубинко Друловић и сам је био у Катару, у својству члана стручног штаба државног тима Србије, али као истински фудбалски занесењак, не крије да се посебно спрема за уживање у игри Мбапеа, Месија и свих осталих велемајстора `бубамаре`.

И Никица Клинчарски, једна од легенди Партизана, у нашој емисији износи мишљење о завршници 22. Светског фудбалског првенства у Катару. Некадашњи репрезентативац наше земље и даље је уз фудбал на све начине и такође се радује судару две истинске велесиле у овом спорту. 

Здравко Кузмановић, доскорашњи члан нашег државног тима, радо је опет говорио за нашу емисију и изнео очекивања од утакмица за треће место и за победника Мондијала. 

Везни фудбалер Славко Марић, родом из Горажда, кога је ратни вихор деведесетих година довео у Србију, каријеру је почео као дечачић у београдском Хајдуку са Лиона, потом играо за Златар из Нове Вароши, одакле му је и садашња супруга, увек се везивао за добре људе и пределе. Играо је за десетак домаћих супелигаша, и данас је активан, поново у белом дресу `голубова` са Лиона бриљира на београдским теренима.

Легендарни Иван Ћурковић ретко говори за медије откако је почео за Мондијал, али лепа сарадња са Радио Београдом 1, дуга више деценија, настављена је на обострано задовољство. Ћурковић, разумљиво, навија за првотимце земље у којој је стекао европски и светски реноме, за Француску. 

И све друге актуелности пратићемо у емисији у чијој реализацији учествују и Дарко Милосављевић, Дејан Булајић и Весна Гемовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару