недеља, 13. нов 2022, 10:05
Старински астал у чачанском крају
Шта о нама говоре наша стара јела и начин на који смо припремали храну? Да смо били сналажљиви и скромни, да су нам домаћице биле веште и спретне, да нас је трпеза одржала здравим и снажним.. а сва је прилика није било проблема ни са вишком килограма.
Тешки послови некадашњег начина живота, на земљи, у пољу, па и око куће, захтевали су снагу и издржљивост, требало је одржавати здравље, бити окретан и јаких руку. Требало је моћи потрчати и скочити, исцепати дрва, пренети сено, довршити кров, узорати, обрати воће, посејати, напојити стоку, хлеб умесити, децу неговати, и храну припремати ... сваки Божји дан.
Некадашња јела на столовима наших предака била су углавном једноставна, што не умањује богатство укуса и моћ одржавања здравља. Једноставно и природно, тако се јело у прошлости.
Тако је било и у чачанском крају. Данас вам постављамо српски астал, уобичајен у стара времена на западу наше земље. За почетак само да поређамо: кајмак и сир, пасуљ, купус - можда на начин - свадбарски, проја, и гибаница, обавезно, па и чачанско печење и мезетлуци, али то - само повремено. Старинска торта, гурабије, сушени колач од шљиве и водњика, да се засладите. О традиционалним јелима чачанског краја Елизабети Арсеновић и Мирјани Никић причала је Ивана Ћирјаковић, етнолог и музејски саветник у Народном музеју у Чачку.
Коментари