Читај ми!

Старински астал у чачанском крају

Шта о нама говоре наша стара јела и начин на који смо припремали храну? Да смо били сналажљиви и скромни, да су нам домаћице биле веште и спретне, да нас је трпеза одржала здравим и снажним.. а сва је прилика није било проблема ни са вишком килограма.

Тешки послови некадашњег начина живота, на земљи, у пољу, па и око куће, захтевали су снагу и издржљивост, требало је одржавати здравље, бити окретан и јаких руку. Требало је моћи потрчати и скочити, исцепати дрва, пренети сено, довршити кров, узорати, обрати воће, посејати, напојити стоку, хлеб умесити, децу неговати, и храну припремати ... сваки Божји дан.

Некадашња јела на столовима наших предака била су углавном једноставна, што не умањује богатство укуса и моћ одржавања здравља. Једноставно и природно, тако се јело у прошлости.

Тако је било и у чачанском крају. Данас вам постављамо српски астал, уобичајен у стара времена на западу наше земље. За почетак само да поређамо: кајмак и сир, пасуљ, купус - можда на начин - свадбарски, проја, и гибаница, обавезно, па и чачанско печење и мезетлуци, али то - само повремено. Старинска торта, гурабије, сушени колач од шљиве и водњика, да се засладите. О традиционалним јелима чачанског краја Елизабети Арсеновић и Мирјани Никић причала је Ивана Ћирјаковић, етнолог и музејски саветник у Народном музеју у Чачку.

 

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње