Читај ми!

Брига старих родитеља о одраслој деци са инвалидитетом у Старој Пазови

У Београду је прошле седмице одржан Једанаести међународни конгрес геронтолога у организацији  Геронтолошког друштва Србије. На скупу су учествовали социјални радници, геронтолози, психијатри и психолози који се баве проблемима старије популације. Указали су на потешкоће старијих особа после двогодишње пандемије - од бриге и неге у кућним условима до здравствених и социјалних проблема  које не може да решава само породица. Учесници конгреса су поновили да је демографија неумољива и да планета стари, али упркос томе, људи трећег доба, имају право на достојанствен живот нагласиле су повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и председница Геронтолошког друштва Србије Наташа Тодоровић.

Када постанемо родитељи, добијемо дете које временом одрасте, ојача и оде својим путем. Неки родитељи, међутим, фигуративно речено имају децу за цео живот. То су њихови потомци који су рођени са инвалидитетом и о њима, док су живи, брину тата и мама, чак и у поодмаклим годинама.

Центар за социјални рад у Старој Пазови настоји да оснује Клуб за дневни боравак особа са инвалидитетом старијих од 26 година. Аутор и координатор актуелног пилот-пројекта  „Мој кутак у граду" социјални радник Мирјана Соколовић сматра да овај програм треба да олакша живот како старијим особама са сметњама у развоју, тако и њиховим родитељима у познијим годинама.

Петомесечни пилот - пројекат „Мој кутак у граду" у Старој Пазови за сада ради једном недељно. О добробитима тог дневног боравка ће говорити  корисници и родитељи.

Зорка Јутрић из Нових Бановаца сваког четвртка доводи своју одраслу ћерку у Дневни боравак „Мој кутак у граду" и то им много значи. Мајци да има два-три сата предаха, а ћерки да се дружи са вршњацима и креативно проведе део дана. У раду „Кутка" помаже и волонтерка Марија Хлебијан из старопазовачког Удружења особа са инвалидитетом „Феникс".

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Корисници и координатори старопазовачког Дневног боравка „Мој кутак у граду" (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару