Читај ми!

Прича без краја

Баш тако гласи назив новог албума `Sanya D Rio` бенда, једног од оних који важе за дугогодишње пријатеље ове емисије. Не због личих односа, на које нема приговора- напротив, већ због професионалног односа према нашој кући и нашем програму, што је вишеструко проверено- приликом рођендана `Времена спорта и разоноде`, односно приликом креирања специјалне химне која је пратила учешће наших олимпијаца у Токију. Дакле, Сања и Муки, главни јунаци ове приче, са својим другарима иy групе, имају нови носач звука, са чаробним звуком који једноставно тера на плес. Серијом ведрих поп нота освајају на прво слушање, надамо се да ће исто мишљење имати наши слушаоци, јер светска премијера њиховог новог албума је овде, данас, а она официјелна 7. октобра у клубу `Полет`, у Цетињској улици.

Драгољуб Бован годинама се с успехом бави паралелно комбат саватеом и кик боксом. У првом од ова два спорта је и светски признат, баш недавно вратио се из Француске, где је - у Булоњској шуми - освојио сребрну медаљу на Европском шампионату. Током година некако га је највише и хтело управо сребро, али Бован то доживљава људски и спортски, као још један мотив више, да наредни пут, на неким следећим такмичењима, дође и до најсјајнијих одличја. Уосталом, вишеструки је првак државе и Балкана, победник бројних европских и светских купова и такмичења, двоструки вицешампион света, па нам с посебним задовољством прича о комбат саватеу кога још од 19. века, када је настао, зову и француским боксом. И сада је, на последњем првенству Старог континента, 70 одсто медаља припало Французима, који су велесила у овом спорту. 

У госте нам долази и познати кошаркашки и спортски стручњак Братислав Бата Ђорђевић. Нећемо, свакако, моћи да избегнемо кошарку, макар као пропратну тему, али овога пута Бата долази у својству председника удружења грађана `Вилина планина`. Основано је пре две године, има око сто чланова, физичких и правних лица, међу којима су и спортски клубови. Сви заједно желе да скрену пажњу на потребу да се поправи квалитет живота наших грађана, јер су званични подаци Светске здравствене организације, а и наших научних институција, алармантни. Циљ је да се подигне свест код грађана да усвоје нове моделе здравог живота кроз појачане физичке активности, вечну бригу о исхрани, духовности и здравственом статусу. План и програм удружења обухватају све генерације, од деце предшколског узраста до припадника трећег доба и особа са инвалидитетом. 

Кошарка нам данас не може измаћи, макар је и овде у епизодној улози, јер представљамо једног од квалитетнијих домаћих стручњака задужених за кондицију. Владан Миздрак биће наш саговорник, за собом има две деценије рада у области физичке, техничке и менталне припреме бројних спортских клубова и репрезентативних селекција. Од 2016. године оријентисан је искључиво на рад са децом узраста од 9 до 18 година. Ту је и индивидуални рад са многим професионалним играчима из области фудбала, кошарке, рукомета и одбојке. Има и научне области из спортске медицине, а ми ћемо сазнати кад и како је најбоље радити са малишанима, када су оптимално спремни да се посвете спорту, на чему треба посебно радити с њима у тим нежним годинама. Биће речи, свакако, и о значају кондиције, физичке спреме и квалитетно обављених припрема код оних који се активно баве спортом.

Чућемо, током емисије, шта се дешава на Сајму спорта у Београду, како је протекла још једна традиционална Dragon Boat трка на Ади Циганлији, шта раде највбољи планинари Србије на Рајцу, каква дешавања имају српски рвачи овог викенда. Наравно, ту су и уобичајени прилози из света културе, као и јавног и културног живота. Десете по реду `Сомборске музичке свечаности` дешавају се од 29. септембра до 2. октобра. Пред још један `СОМУС`, и то јубиларни, прича нам Михајло Зурковић, пијаниста и уметнички директор фестивала. На међународном сајму уметности `Art Market Budapest` који се одржава од 4. до 9. октобра 2022.године, у Бална центру у Будимпешти, у оквиру пројекта `Most Serbia` излагаће осам уметничких галерија из Београда, Новог Сада и Крагујевца. Премијера оперете `Париски живот` и званично отварање нове сезоне Опере и Театра `Мадленијанум` очекује нас 1. октобра. У Институту за уметничку игру од 26. септембра одржава се Интензивни јесењи семинар за класичан балет, који ће водити балетмајстор Карлос Монталван са Кубе. Женски центар `Милица` обележио је Светски гинеколошки и онколошки дан, како је то изгледало- чућемо од Весне Бонџић. Најавићемо и њихову познату акцију `Дај педалу раку`.

Ове јесени први пут се одржава републички фестивал рецитатора деце и младих, под називом `Рецитаоница`, у Јагодини. Једанаесто издање фестивала `С.У.Т.Р.А`, најстаријег фестивала у Србији који се бави повезаношћу науке, уметности и технологије, под слоганом `Дигитално задовољство`, отворено је у Музеју науке и технике. Пета по реду изложба у оквиру пројекта галерије `АРТЕ`, `Колекционар као кустос и селектор`, носи назив ''Идентитети'' и биће отворена данас, на четири локације. До 30. септембра у Зрењанину се може погледати изложба фотографија Еда Иглича, који се налази на првом месту листе десет најуспешнијих аутора-чланова Фотосавеза Србије у 2021. години, о томе нам прича Анкица Достанић. Поводом Дана европске баштине, Културни центар Чукарица у понедељак, 26. септембра органузје неколико догађаја на тему `Одрживо наслеђе`. Српска сениорска репрезентација у бадминтону учестввала је на турниру у Белгији, чиме је отворена нова такмичарска сезона, као и прикупљање поена за пласман на лаисти Светске бадминтон федерације.

`Стопама деспота Стефана Лазаревића`- назив је изложбе отворене у `Галерији 73` на Бановом брду, чији је аутор Миливоје Мишо Рупић. Награде `Невен`, које се додељују ауторима дела за децу и младе, ове године припале су Јасминки Петровић за књигу `100 лица столице` (најбоље дело из области белетристике) и Борису Кузмановићу за књигу `Бабарога` (најбоље илустровано дело). Обе књиге објављене су у издању `Креативног центра`. Александра Михајловић у Барутани на Калемегдану представила је нови роман `Минијатуре`. Ксенија Матовић, песникиња из Херцег Новог, представила је у Београду своју нову збирку песама под називом `Караточ`. `Род ораха`- тако носи назив новог романа Драгана Хамовића, о коме се пре неки дан разговарало и у СКЦ-у. Биће речи о новим албумима Владана Паје Вучковића, Кикија Лесендрића и `Пилота`, као и `Неверниих беба`. Сазнаћемо и како се витезови Србије представљају у Малом граду у Смедереву, међу зидинама древне тврђаве.

Биће, дакле, доста новитета са домаће музичке сцене, у комбинацији са старим доберим хитовима за сва времена са иностране музичке сцене. Витез кулинарства Милијан Стојанич и ове суботе препоручује нешто лепо за недељни ручак. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару