Једанаести дани сениора на Звездари

У сусрет 1. октобру - Међународном дану старијих особа, прекосутра почињу Једанаести дани сениора на Звездари и трају до краја септембра. О програму, учесницима и темама овогодишње манифестације разговараћемо са шефом Одсека за социјалну заштиту Одељења за друштвене делатности и координатором Волонтерског сервиса општине Звездара Радмилом Пецијом Урошевић.

Емитоваћемо и репортерски запис Тијане Сибиновић о обележавању Светског дана борбе против Алцхајмерове болести и како је наше Српско удружење за дементне особе покренуло иницијативу да се у Београду оснује Дневни боравак за оболелеле.

У минутима за здравље указаћемо на значај вакцинације против сезонског грипа, посебно за старије и особе са хроничним обољењима. Грип може да узрокује и тешка стања због којих пацијент мора у болницу, а некад доводи и до смртног исхода. У ризичне групе спадају и дијабетичари и њима вакцина значајно штити имунитет. О добробитима имунизације за ове пацијенате сазнаћемо више од проф. др Ђура Мацута, заменика директора Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС).

Петнаеста олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба биће одржана у Врњачкој Бањи од 28. септембра до 2. октобра. На манифестацији ће учествовати више стотина сениора из целе Србије. Најмасовнији скуп пензионера у нашој земљи поред надметања у неколико спортских дисциплина (пикадо, шах, брзо ходање, мали фудбал и кошарка), окупиће и књижевне ствараоце, филмске посленике и здравствене раднике на „Базару здравља", као и сликаре и иконописце на Ликовној колонији - подсећа Александар Аврамовић, члан Организационог одбора Олимпијаде трећег доба.

Организатори скупа су Савез пензионера Србије, Покрет трећег доба, Синдикат пензионера „Независност" и Спортски савез Србије уз финансијску подршку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), Министарства омладине и спорта и Министарства за културу и информисање.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/Волонтерски сервис Звездаре

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару