Читај ми!

Змајеви са Душановца

Синоћ је, утакмицом између Вождовца и Новог Пазара, започео нови фудбалски шампионат Србије. Идеална прилика да о о ономе што нас очекује у овој сезони разговарамо с једним од наших суперлигашких стручњака, и то оним с крова Душановца, где расту и играју се лоптом `змајеви`, једна од бољих екипа у првенству које је за нама. Шеф стручног штаба Вождовца сада је Небојша Јандрић, који је претходно начинио успехе са екипама ИМТ-а са Новог Београда и Инђије. И прошле сезоне Вождовац је утакмицом отворио ново првенство, гостовањем Чукаричком, сада на свом крову дочекује Пазарце предвођене Владимиром Гаћиновићем. Јандрић истиче да је његов клуб имао добре, садржајне и квалитетне припреме на Златибору и радује се почетку, тим пре што је ривал од оних екипа које воле да се надигравају.

Љубомир Пута Поповић био је, без сумње, један од највећих стручњака у београдском фудбалу, оном који је на стадионима окупљао велики број гледалаца жељних лепих и атрактивних потеза. Као алфа и омега Хајдука са Лиона, водио је популарне `голубове` од шестог ранга такмичења чак два пута до елитне дивизије, где су играли са Звездом, Партизаном и осталим великанима српског лоптања. Прерано је Поповић напустио своје `јато` на Лиону, али ће тамо, и где год се буде окретала `бубамара`, бити упамћен по свему што је учинио и за Хајдук и за фудбалску сцену главног града. У поводу тужне годишњице смрти Љубомира Поповића, сутра ће од 14 часова и 30 минута на Лиону бити одигран први меморијални турнир с његовим именом, поред Хајдука- биће ту и његови пријатељски клубови и дугогодишњи спортски ривали Звездара, Синђелић и ПКБ. Овај догађај најавиће нам актуелни тренер Хајдука Ведран Митровић, који је већ дуже време на Лиону и, заједно са осталим вредним људима из клуба, које предводе Путини синови Боби и кУКИ, труди се да `беле` врати тамо где им је место, у неке више рангове такмичења, Прошле сезоне били су неприкосновени у Првој београдској лиги, од августа ће играти у Београдској зони, па онда.....

Српски спортисти су с успехом завршили учешће на Играма у Алжиру, освојивши укупно тридесет једну медаљу, од чега 13 златних одличја, седам сребрних и 11 бронзаних. Дамир Штајнер, шеф олимпијске мисије придружиће нам се у студију, да заједно средимо утиске и констатујемо да је ово убедљиво најтрофејније појављивање наше земље на Медитеранским играма. Сви до једног, и они који нису успели да пригрле медаље, наш су понос, јер су се душом и срцем борили за своју Србију.

Са нама ће у студију овог суботњег поподнева бити и Ана Атанасковић, која је прву књигу под називом `Београдске мајске приче` објавила 2006. године, годину дана доцније роман под називом `Дует душа о Обреновићима`, писала је и о Јелени Анжујској, Даворјанки Пауновић, Београду, док почасно место у њем срцу и опусу заузима Никола Тесла. Осам година после оригиналног рукописа о славном научнику- прерадила га је и објавила као сасвим ново издање, које је тренутно хит на нашем књижевном тржишту. Са овом, рођеном Крушевљанком, новинарком, колумнисткињом, списатељицом, са задовољством ћемо попричати, посебно о Тесли, о коме пише да је душа овог света, али ипак човек будућности.

Александар Јерковић је мултинструменталиста из Вршца, тамо - у лепом граду подно Карпата- ствара музику која има неку посебну боју и укус. Поред осталог, током каријере био је члан и групе Амала из Темишвара, а недавно је објавио интересантан материјал рађен са електричном и акустичном гитаром кога је објавио под називом `Time` на јутјубу. Љубитељи инструменталне музике са задовољством су испратили остварење овог момка који је, уз све остало, и тв сниматељ и монтажер. Упознаћемо се данас са његовим опусом и преслушати неколико нумера са овог инструменталног албума. 

Као и сваке суботе, поред дешавања из света спорта, пратимо и догађаје из културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. У Дому културе Студентски град вечерас ће премијерно бити изведен перформанс `Култура`, у кореографији и режији Невене Антић, студенткиње Института за уметничку игру. И овог лета у центру Зрењанина, и то по десети пут, одржава се `Корзо Фест`. Изложба новинских фотографија под називом `Зрењанин` о Зрењанину` отворена је у Малом салону Народног музеја у Зрењанину. У оквиру овогодишњег, 12. међународног џез фестивала `Џезибар`, у галерији краљевачког Културног центра Рибница, отворена је изложба фотографија под називом `Music,bre!`, аутора Ивана Грлића. `Не зна она`- назив је песме коју је Ана Станић премијерно представила на фестивалу `Скале` у Херцег Новом, данас ће нам испричати мало о њеном настајању, као и о плановима за ово лето.

Илустратор и карикатуриста Југослав Влаховић представља своју прву самосталну изложбу фотографија у Народној библиотеци Србије. Прослављени реге банд `The Wailers` одржаће концерт 15. јула у Ботаничкој башти у Београду. Двадесет четврте `Убске вечери` одржавају се од 12. јула, док је у Лозници, Тршићу и Бањи Ковиљачи у току четврти по реду фестивал `ЛиЛаЛо`. Музички фестивал `Царевчеви дани` одржавају се и ове године, посвећени су оснивачу Народног оркестра Радио Београда и познатом виолинисти Властимиру Павловићу Царевцу. Међународњи `Врњачки карневал` окупља велики број карневалских група и посетилаца из целе Европе, дешава се од 10. до 17. јула. Овогодишњи Београдски карневал бродова, седамнаести по реду, биће одржан данас од 18 часова на Савској променади, уз богат програм на обали и на води.

`На Морави воденица стара`- најстарија је и најзначајнија манифестација у Алексинцу, одржава се од 1964. године, обележавају је такмичење аматера, такмичење у кувању рибље чорбе, народна традиција, фолклор. Фестивал амбијенталне и етно музике `Карусел` одвија се од 2009.године, ове почиње- 13. јула. `Златне руке Сокобање` идеална су прилика да се упозна народна радиност овог краја и читаве Србије, зато је ова манифестација увек тако интересантна туристима. Фестивал `Рок ривер` ишчекује нас 14. и 15. јула у Краљеву, најављујемо и надалеко чувену Косидбу на Рајцу, која почиње 15. овог месеца. Најзад, ту је и `Шумадијски блуз и џез фестивал`, одржава се 15. и 16. јула у Дому омладине Крагујевца.

Кад смо већ код гурманске понуде, и ове суботе стиже нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Музика шаролика, за све укусе и генерације. У реализацији емисије учествују Аца Костић, Катарина Епштајн, Бранислав Јерковић и Милан Биговић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару