Читај ми!

Тијана оставља без даха

Тијана Николић је, још док је гледала цртани филм `Мала сирена`, знала да ће једног дана њен живот бити везан за воду, пераја и маску, као и да ће остављати без даха све оне који уживају у њеним причама везаним за морске дубине. Освајала је медаље у европским и светским оквирима, а што се тиче националних- чак три пута је оборила државни рекорд само током једног такмичења, током недавно одржаног СП у роњењу на дах, чији је домаћин, баш као и прошле године, био Београд. Радује се што има и кућу у Рогозници, што упознаје из дана у дана морски и речни свет, али и што у базену може да буде, поред осталог, и инструкторка онима који би да пођу њеним стопама. Тијана је златна, скромна девојчица, лепих манира и правог кућног васпитања, али у води је као чигра, не стаје, ужива у сваком замаху руком, у свакој новој авантури, у томе што је у исто време одабрала и забаву и професију, то не може баш свако.

Херценшлус је реч која се, можда, из прве тешко изговара, али ћете је код сваког следећег сусрета радо пригрлити. То је и назив бенда кога смо први пут у овој емисији представили пре пуних пет година,а сада стиже са новим албумом `Чај са медом`, кога је објавио `Југотон`. Аутентичан звук који негују девојке и момци из овог састава обезбедио им је место у срцу љубитеља лаких и ведрих нота, они су то крстили као `лалошки свинг`, а неке од актуелности везаних за `Херценшлус` чућемо од наших гостију, персонала групе, Чедане Ђокић и Бобана Џевердановић, иначе аутора комплетног материјала.

Уз бројне актуелности из света спорта, по обичају слушамо и серију информација и звучних записа везаних за дешавања у свету културе, јавног и уметничког живота. Двадесет пета Балканска смотра стрип аутора, у току је у Лесковцу, о њој нам говори домаћин манифестације, познати стрип аутор, професор Марко Стојановић. `Кад те Бог ритне у стомак`- назив је премијере иза које, у редитељској улози, стоји и ради култни позоришни стваралац Андраш Урбан. `Видовданска руковет` је је посебно вече, концерт пријатеља за фондацију Мериме Нјегомир- о програму у сали у којој је позната певачица често одржавала солистичке вечери, на сцени `Коларца`, говори нам Меримина ћерка Љубица Његомир- Живић.

Изложба илустрованих филмских плаката Стевана Алексића у току је у `МТС дворани`, некдашњем Дому синдиката, на спрату. Мали велики уметници средње школе у Кладову на изложби у библиотеци Центра за културу Кладово, о томе нам прича њена директорка Жаклина Николић. Овогодишњи, девети `Театар у Тврђави` одржаће се између 30. јуна и 5. јула на летњој сцени у Малом граду смедеревске тврђаве, на репертоару је шест представа. `НТЦ балет`, плесни клуб `АСКА` и Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) организују хуманитарну представу под називом „Времеплов" данас од 17 часова у позоришту „Пинокио" у Београду. 

Ненад Василић, џез контрабасиста, композитор и аранжер најављује своје гостовање у Нишу, где наредне суботе има концерт. `Афро фестивал` Музеја афричке уметности одржава се данас и сутра у овом лепом и атрактивном здању код мале Топчидерске звезде. Двадесет друго издање међународног фестивала `Дани оргуља` дешава се од 28. јуна до 7. јула у катедрали Блажене дјевице Марије на Неимару. Ана Дорник, млада и храбра жена која је морала да се упусти у жестоку борбу са животом и за живот, иначе оснивач удружења `Жена уз жену`, објавила је своју аутобиографију под називом `Ти си та`, коју ће данас представити у Врњачкој Бањи.

Фестивал фантастичне књижевности `Арт Анима` одржаће се 4. и 5. јула, у Клубу галерији `Полет`, у Цетињској улици, о њему нам прича директор Драгољуб Игрошанац. Милош Паовић јавља нам да ће група `Лутајућа срца` наставити да ради музичке вечери, предвођена оригиналном певачицом Споменком Ђокић- Крстић. У Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, синоћ је отворена самостална изложба слика `Дарови`, уметника Александра Спасића из Власотинца. Очекује нас и девето издање `Башта Феста`, интернационалног фестивала кратког играног филма у Бајиној Башти. `Приручник за солидан живот` је књига писана кроз призму детета, књига за одрасле и оне који то још нису, имала је званично представљање пре неколико дана, па нам о њој прича ауторка Оливера Зуловић.

Фотограф Брајан Рашић други је добитник признања `Микица Здравковић`, које крагујевачки `Арсенал Фест` додељује личностима из Србије из региона за њихов досадашњи рад на музичкој сцени Ту је и његова изложба `Stars` у крагујевачкој галерији `Ђура Јакшић`, која ће бити отворена до 17. јула. Тако је започео пратећи програм дванаестог `Арсенал Феста`, који се одржава од 30. јуна до 20. јула у простору Кнежевог арсенала. Врло занимљиво и интересантно такмичење у сликању уживо дешава се 30. јуна у `Dorćol platz`, о томе нам прича уметница Хана Дујмовић, једна од учесница. Радио Београд 202 обележава вечерас 53. рођендан у Дому омладине Београда, а најавићемо и једну дивну емисију, која на нашем програму иде у среду, као омаж Скадарлији и њеним уметницима, и то кроз призму вокалне солисткиње Данке Стојиљковић, која има задовољство да у том програму дочара лик и дело Жанке Стокић. Сутра у подне на сцени Конака кнегиње Љубице одржаће се солистички концерт младог мецосопрана Мартине Кољеншић, која је на почетку каријере проглашена за чудо од детета, сада је у нежној 24. години и јако добро ради свој посао, у шта ће моћи још једном да се увере љубитељи класичне музике.

Слушаћемо током емисије, утиске чланова наше одбојкашке репрезентације, које је у последњем мечу актуелног турнира Лиге нације направила преокрет и савладала селекцију Канаде резултатом 3-2 и очекују дуел са Аустралијом, заказн за сутра. Чућемо шта каже селектор Игор Колаковић, односно играчи Александар Атанасијевић, Срећко Лисинац и Никола Пековић. Ватерполисти такође бележе тесне, али заслужене победе, младићи се боре срцем, уочи утакмице са Казахстаном саговорник Милана Биговића је тренер Ђорђе Филиповић. Данас је почео и Крос РТС-а за децу из дијаспоре, малишане који живе ван Србије дочекао је патријарх Порфирије, потом су отпутовали у Лесковац, који ће им бити домаћин до наредне суботе. Данас нас је напустио Миодраг Кнежевић Кнез, прослављени голман Радничког из Ниша и нашег државног тима, па ћемо се подсетити- у знак сећања на одличног чувара мреже и истог таквог спортског функционера- подсетити као је почео каријеру у Напретку из Алексинца.

Наравно, и ове суботе нас очекује музичка палета укуса, уз серију романтичних, носталгичних песама са домаће и светске музичке сцене, као и нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. У реализацији емисије учествују Иван Петровић, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Александар Радовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару