Читај ми!

"Десетка" као судбина

Без обзира да ли се радило о броју дреса на леђима током његове брилијантне играчке каријере или се радио о оценама за учинак на тренерском плану- за Драгана Стојковића је резервисана `десетка`. Носио ју је у дресу Звезде и репрезентације, а за оно што је начинио од репрезентације Србије за кратко време- заслужује и највишу могућу оцену. Имао је то у виду и Небојша Петровић, правећи књигу о великој звезди српског, и не само нашег фудбала, дао јој је назив `Пикси-све за 10`. Представљена је пре неки дан, у присуству бројних Стојковићевих саиграча, од Ниша до Јапана. Селектор нашег државног тима данас говори и за емисију `Време спорта и разоноде` о актуелном тренутку нашег, европског и светског фудбала, са њим је разговарао новинар Радио Београда 1 Милан Биговић

И ове суботе испред микрофона породичног магазина Радио Београда 1 продефиловаће низ људи интересантних због својих делатности, из разних области света који нас окружује. Чувени глумац акционих филмова Жан Клод ван Дам још једном је остао отворених уста када је видео плакат који је дело српског уметника, сценографа и илустратора Стевана Алексића, иначе ванредног професора на Факултету савремених уметности у Београду. Славни глумац и звезда филмова '90-их и 2000-их, ван Дам је недавно прославио тридесет једну годину од премијере култног филма "Лавље срце", а ово је други пут да јавно дели на друштвеним мрежама уметност нашег госта. Говорићемо управо о његовим илустрованим филмским плакатима, за домаћа и инострана остварења, али и о Стевановој бележници- текстовима који ће ускоро постати књига, о одрастању у земљи која одавно не постоји. 

Кад смо већ код оних којима су познате светске личности послужиле као инспирација, свакако ваља поменути и Зорана Пауновића, економисту, мајстора каратеа и интернационалног инструктора Vinyasa динамичке јоге. Овим последњим бави се од 2001.године, када је живео и радио у Фиренци, у Италији, око 14 година и прве часове јоге вежбао је са Гордоном Самнером, познатијим као Стинг, истакнутим музичарем и бившим фронтменом групе `Полис`.Као осведочени авантуриста, Зоран је живео и у Кенији, средином деведесетих прошлог века, као и на на острвима у Грчкој (Иос и Крит), вози стару VW `Бубу` из 1971.г и власник је три пса. О свему томе по мало овог поподнева, уз препоруку како очувати психу у ова сложена времена која потресају свет.

Оперска дива Јасмина Трумбеташ- Петровић такође ће нам улепшати део овог суботњег поподнева, уз ноте које немају примарну улогу у њеној каријери сопрана, али јој срцу годе и радо их изводи. Представиће нам песму коју је снимила, заједно са спотовима, у сарадњи са хармоникашем Александром Софронијевићем- ` El sol del Cuba`. Занимљиво је, снимљена је још прошлог лета, уочи заседања скупштине Уједињених нација, а поводом гласања о предлогу да се Републици Куби укину међународне санкције након 62 године. Идеја је настала из пријатељства композитора Драгише Баше и људи који су на челу Друштва српско-кубанског пријатељства. Подсетићемо се и изврсне верзије композиције `Има један свет`, са репертоара сплитске групе `Стијене`, коју је Јасмина врхунски извела са групом Sanya D Rio , на њиховом концерту у `Мадленијануму`.

Управо данас, 21. маја, београдски бенд `Липов Лоуд` објавиће, у издању куће `Лонг Плеј`, први ЕП „Не пристајем", са четири нумере, а промовисаће га на првом самосталном концерту у петак 27. маја, у београдском клубу „Електропионир". Група је основана 2018, и у међувремену је израсла из џем-свирки у Студију `Лион` у ауторски бенд. `Липов Лоуд` чине чине Бане Глумац (соло гитара и вокал), Ђорђе Ђоловић (ритам гитара), Горан Костић (бубњеви) и Раде Шевић (бас и вокал), он ће нам данас представити састав са београдског асфалта и најавити промотивни концерт бенда.

Од 27. до 29. маја у `Штарк арени` биће организовано највеће спортско такмичење за студенте Универзитета у Београду. Идеја је  потекла од савеза студената Факултета организационих наука, чију иницијативу су подржали Студентски парламент и СКОНУС, као и више од 20 студентских организација са Београдског универзитета. Овом активношћу, кажу организатори,  промовише се спорт међу младима, а студенти ће моћи да се такмиче у три спорта: одбојци, фудбалу и баскету. Биће, наравно, говора и о утакмицама последњег кола Супер лиге Србије у фудбалу, уз подсетник да су утакмице које одлучују о шампиону државе одложене за сутра. А данас, односно вечерас- фајналфор, кошаркашка елита Европе на једном месту, уз финални меч елитног такмичења Старог континента, утакмицу између актуелног првака, турског Ефеса и шпанског Реала. 

Као и сваке суботе, биће и доста информација и звучних записа везаних за културна дешавања у Београду и Србији. Витез кулинарства Милијан Стојанић има нови предлог јеловника за недељни ручак, а музика ће- по обичају- бити лагана, ведра, опуштајућа, да уз њу и друге садржаје овог програма можете да радите шта вам је воља. У реализацији емисије учествују и Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Љуибинка Добриловић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару