Читај ми!

Александар Велики

Александар Кукољ, прослављени и трофејни џудиста, почетком априла освојио је бронзану медаљу у категорији до 100кг на Грен слем турниру у Анталији. Овај изузетан резултат у познатом турском летовалишту српски такмичар остварио је након брилијантне серије мечева у којима се борио са изузетно јаким ривалима и то му је, можда чак и више од саме медаље, значило да види какав је однос снага уочи Првенства Европе, које се дешава наредног викенда. Кукољ је своја прва медијска гостовања имао управо на програму Радио Београда 1, то не заборавља као изузетно фини, васпитан и коректан млади човек, па ће и део Велике суботе провести с нама у студију. Говорићемо о спорту коме се максимално посветио, који му је донео обострано узвраћену љубав, о изгледима за нову континенталну медаљу, али и о томе како функционише када није на такмичењима и тренинзима, у кругу породице, где црпи снагу и пуни батерије за напорна путовања и обавезе какве може имати један овакав истински шампион, који је освајао медаље на Медитеранским играма, првенствима континента и планете.

Кошаркашице Црвене звезде одбраниле су титулу шампиона Србије, 33. пехар донеле у витрину и по пети пут у низу постале најбоље у држави. И у трећем мечу финалне серије црвено-беле су биле апсолутно бољи противник од ривала Арт Баскета и рутински завршиле резултатом 71-61, за 3:0 у серији.

Најефикаснији појединац сусрета била је и МВП финалног меча - Александра Катанић: 18 поена, уз 6 скокова и 7 асистенција, она је уједно и наубојитији стрелац, као и најбоља играчица финалне серије. Утисци су још свежи, стога ће их нашим слушаоцима данас пренети, из студија Радио Београда 1, управо Катанићева, као и њена клупска другарица Јелена Јовановић, девојка с богатим интернационалним кошрашкашким искуством. 

Да ли ће од следеће сезоне Рума бити међу фудбалском елитом Србије, макар међу омладинцима, показаће предстојећи плејоф . Наиме, подмладак градског клуба Словена (који ће 2024. године прославити век постојања) направио је резултат какав пре почетка сезоне нико није очекивао. Лигашки део такмичења Румљани су завршили као другопласирани на табели и у доигравању ће се борити за промоцију у највиши ранг, где играју најталентованији омладинци Црвене звезде, Партизана и осталих великих клубова. Оно што краси ове момке из Борковачке долине, јесте такозвани `атомски фудбал`, игра на гол више, као и заједништво, створено кроз стасавање у свим претходним узрастима. У понедељак почиње њихова борба за славу и `мапирање` на ''озбиљној'' фудбалској карти Србије. У првом колу доигравања, Словен гостује РФК-у из Новог Сада. Ево прилике да данас упознамо надарене младе играче, фудбалске бисере из Срема.

`Није вино, није ракија`-већ захваљујући рекламном споту, истоимена песма дуа `Модерато` почела је да се певуши по улицама и у градском превозу. Милан Игњатовић Рари и његова колегиница Мима Врбанић недавно су постали власници новог албума `Арабеска`, са кога је и поменута нумера. Овог поподнева ћемо премијерно слушати неколико нумера с тог носача звука, објављеног за нашу најстарију дискографску кућу ПГП РТС, али и искористити прилику да причама о уметности улепшамо дан, будући да је Игњатовић истакнуто име и у том сегменту света који нас окружује, међу људима које срећом срећемо. Тек што је завршена његова изложба графика у Градској галерији у Котору, а прекјуче представља и изложбу слика у галерији `Икар` у Земуну, у тандему са Јеленом Бибић. Подсећамо да је професор Игњатовић специјалиста и за радове направљене од соца из шољица кафе, па је ред да попијемо макар по једну овог поподнева. Кад већ не смемо ни вино ни ракију, бар не док радимо...

Као и сваке суботе, и ове ћемо испратити бројна дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. Традиционална изложба уметника млађе генерације "Погледи 2022" отворена је у Галерији 73 на Бановом брду. У Војводини је пре Другог светског рата било 76 синагога, а данас су остале само три: у Суботици, Новом Саду и Земуну. Изложба "Синагоге у Војводини којих више нема" отворена је у Јеврејском културном центру (бивши Рекс), у Јеврејској улици у Београду. У Народном музеју у Зрењанину отворена је изложба под називом „Српски добровољци из САД - допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији". Део модне колекције Јелене Здравковић биће представљен у галерији `Сингидунум`, Кнез Михаилова улица број 40, од среде, 27. априла.Фестивал џез музике "Нишвил", који се од 1995. године одржава у Нишу, од ове године биће део и кулутурног програма у Дучићевом Требињу. Планирана су два фестивалска дана - 20. и 21. августа.

`Таласање, опуштање, кружење`- тако носи назив изложба уметнице Душанке Комненић у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну, биће отворена до 1. маја. Изложба ликовне уметнице Соње Бојанић под називом `Микро` отворена је у Културном центру Зрењанина. Да се смејете и кад вам није до смеха - нова књига Бојана Љубеновића „Ништа није смешно",ћућемо аутора. `Дрвеће плеше` је плесно-позоришна представа на отвореном, која се на сценско поетски начин бави важношћу очувања дрвећа, заказана је за 29. април. Позориште на Теразијама припрема нови сценски пројекат- `Црни лептир`, у режији Марка Јовичића, причу о боксу и љубави, обојену песмама нашег најдуговечнијег рок бенда, `YU групе`. Шта на ову вест кажу браћа Јелић?

Београдска публика имаће прилику да присуствује концерту Ненада Василића и Биг Бенда РТС, који Дом омладине Београда, Београдски џез фестивал и Музичка продукција Радио-телевизије Србије организују поводом Светског дана џеза, 30. априла , у Великој сали ДОБ-а. Маријана Ракићевић, једна од најистакнутијих сликарки млађе генерације у области цртежа у жанру фантастике, отворила је синоћ своју изложбу у Музеју Штафелаја на Зеленом венцу. Награда `Терпсихора`, престижно признање Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије које се додељује на годишњем нивоу уметницима или институцијама културе у области уметничке игре, за 2022. годину припала је Ани Игњатовић-Загорац, савременој играчици, чланици `Bitef Dance` компаније и педагошкињи савремене игре. Представа `Од раја до безњенице` одржава се ексклузивно у простору елитног београдског хотела `Москва`, у среду, 27. априла. Причу о љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски посетиоцима ће , у режији Зорана Суботичког, дочарати мала, али одабрана екипа глумаца, у којој је и Јована Радовановић.

Предлог јеловника за Васкршњи ручак стиже са добро познате адресе, витеза кулинарства и академика гастрономије Милијана Стојанића. У реализацији емисије учествују и Жарко Бован, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Бојана Туфегџић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару