Читај ми!

Европа под Марјаном

Женска ватерполо репрезентација Србије пласирала се  на Европско првенство, пошто је у Зрењанину , на квалификационом турниру, у својој Б групи заузела друго место са девет бодова, док са прве позиције на шампионат Старог континента иде Грчка, која је уписала све четири победе. Првенство Европе у ватерполу на програму је од 27. августа до 10. септембра у Сплиту. Турнир у Банату пропустила је физички селекторка Драгана Ивковић, из најлепшег могућег разлога на свету- очекује бебу, на клупи је мењала Ивана Ћоровић. О том такмичењу, остварењу снова у смислу учешћа на ЕП, о свему што их очекује у Далмацији- данас са нашим гошћама, чланицама државног тима Србије Аном Милићевић, Христином Илић и Јањом Капларевић.

ФИДЕ Гран при у шаху је једно од три највећа светска такмичења која се спроводе у циклусу добијања кандидата за титулу светског првака. После прошлогодишњег Светског купа у Сочију и Гранд Swiss турнира, преостао је београдски , који ће на списак од шест додати још два изазивача. Њиховим даљим одмеравањем снага добиће се претендент за титулу светског првака, који ће се 2023. године суочити са актуелним носиоцем титуле, Норвежанином Магнусом Карлсеном. Почетак великог такмичења заказан је за понедељак у нашем главном граду, па ће нам га из студија најавити потпредседник Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић. Опростићемо се и од Борислава Боре Ивкова, легендарног велемајстора који управо данас одлази на свој последњи пут.

Наш гост овог поподнева биће и тенор Немања Црнатовић, који се управо вратио из Дубаија, где је био део музичког пројекта чији су носиоци Неле Карајлић и Стефан Миленковић. Дивни младић са београдске калдрме слеп је од рођења, то му никада није сметало у покушајима да оствари своје снове, чини се да се то дешава управо овхи дана. Као велики навијач Црвене звезде, максимално је прихваћен од навијача трофејног клуба, чије је утакмице често отварао песмом, својим моћним гласом. На четвртој је години Музичке академије, претходно је завршио нижу и средњу музичку школу `Ватрослав Лисински`, а као мали, одрастајући уз хитове `Бијелог дугмета` и групе `Квин`, желео је да једном, некада, наступи на Београдском хиподрому. Редовни је слушалац наше емисије, па ето- сада навијамо једни за друге, јер заједно смо јачи. А како пева- чућете ове суботе, управо у једној обради `Дугмета`, у наполитанској музици, али и незваничним химнама Црвене звезде.

Пролеће у Европи- баш то се дешава нашим најтрофејнијим фудбалским клубовима, Црвеној звезди и Партизану. У Лиги Европе Звезда ће, у осмини финала, за ривала имати шкотски Ренџерс из Глазгова, док ће Фејнорд из Ротердама, славни холандски клуб, бити на путу црно-белима у истој фази такмичења Лиге конференције. Најлепше у свему- сутра се игра вечити дерби, у коме тим са доњег дела Топчидерског брда једноставно мора да иде на победу, а комшије пружају убедљиве партије и на домаћој и на међународној сцени. Најавићемо нови сусрет већитих ривала, чути шта кажу некадашњи првотимци два клуба, шта Дејан Станковић, шеф струке Црвене звезде, односно спортски директор Партизана Ивица Илијев, који говори за породични магазин Радио Београда 1.

Снежана Пантовић, новинарка Радио Београда 1, добитница је награде Удружења спортских новинара Србије за најбољу жену у спортском новинарству у прошлој години. Наша колегиница је каријеру спортског новинара почела у листу `Борба`, а од 1999. године је у Радио Београду. Извештавала је са највећих спортских догађаја, европских и светских првенстава, Олимпијских игара. Специјалност јој је праћење ватерполо спорта. Ова Награда УСНС носи име Бранке Прелевић, новинарке `Борбе`, од које је Снежана Пантовић и учила новинарску професију. И емисија `Време спорта и разоноде` радује се признању које је у правим рукама. 

Као и сваке суботе, поред спорта, пратимо и дешавања у свету културе, јавног и уметничког живота. На јубиларном, 75-ом издању Канског фестивала, у мају месецу, биће и наш Игор Станковић, познат као човек филма и актуелни директор `Комбанк дворане`. Станка Пејовић, генерални секретар Спортског друштва Раднички прича нам докле се стигло са изградњом нове дворане на црвеном крсту, пошто је претходно, крајем прошле календарске године, у историју отишла она стара, у којој је поникло десетине истинских асова, у бројним спортским дисциплинама. Већ неколико месеци на Дорћолу функционише јеврејски културни центар `Онег Шабат`, о његовом раду говори Стефан Саблић, познати редитељ и уметнички директор Центра. Представа `Избирачице 42`, у режији Владимира Попадића, нашег саговорника, премијерно је изведена у Крушевцу. Представа `Балон`, по тексту Мате Матишића, у режији Монике Ромић, премијерно је изведена на сцени `Култ`, Театра `Вук`.

Изложба слика Гојка Варде, доајена српског и југословенског дизајна, једног од оснивача Школе за дизајн и дугогодишњег професора на Београдској политехници, отворена је у `Галерији 73` на Бановом брду. У салону Народног музеја у Зрењанину представљен је драмски игроказ `Весели Банаћани`, у коме су учествовали ученици гимназије из овог града. У Малој галерији УЛУПУДС-а у току је изложба цртежа оловком под називом `Ходочашћа`, аутора Владимира Стефановића. `Антологија будућих снова- назив је изложбе илустрација из истоимене књиге, уметнице Сенке Влаховић.`Како бити безбеднији у сајбер свету`- назив је предавања које се вечерас одвија у Салону код Порте у Вршцу, захваљујући Менси Србије и удружењу `Тачка сусретања`. У галерији Центра за културу Гроцка представљена је самостална изложба фотографија `Косово-не/стваран живот`, аутора Ивана Максимовића. Изложба `Старо Кладово` може се погледати у изложбеном холу библиотеке града на Дунаву. Чувени роман `Паклена поморанџа`, Ентони Бриџиса, доживела је и новосадску позоришну премијеру, у Позоришту младих, о њој нам прича глумица Николина Вујевић.

Ретко извођен Нушићев комад `Не очајавајте никад` биће премијерно приказан вечерас на сцени Народног позоришта у Суботици, о тома нам говори редитељка представе и директорка Драме на српском језику у здању на северу Србије, Оља Ђорђевић. У Малој сали Коларчеве задужбине представљена је нова књиге Лауре Барна `Све моје сестре`, прича о српском модернизму, али и осталим весницима српског модернизма. У данашњој емисији, о актуелним темама из својих области, причају још и Маријана Коларић, Неда Кнежевић, Драгана Мићаловић, Бранка Петрић, Дарко Бајић, др Ненад Дикић, Ненад Боровчанин, Балша Милић, Васа Чарапић, Владимир Петровић Пижон, Душан Ковачевић, Марко Сопић, Соња Колачарић, Јована Стојиљковић, Марија Јелић, Ђурђа Тешић, Недим Незировић, Душан Милић, Весна Капор, Драги Јелић, Никола Чутурило, Југослав Влаховић, Жељко Попић са `Кобасицијаде` у Турији, Јован Симић- организатор хуманитарне фудбалске утакмице, за помоћ некадашњем голману Радовану Радаковићу, као и Валентина Катић из удружења `Бебирон`, које је данас организовало атрактивну `Пузијаду`, за малишане до 14 месеци, као и пригодну радионицу за родитеље .

Чућемо и шта се дешава на ФЕСТ-у, као и на позоришној манифестацији `Милиовојеви штап и шешир` у Пожаревцу. Нови предлог јеловника за недељни ручак има витез кулинарства Милијан Стојанић. Све то гарнирано музиком и нотама из златних осамдесетих година прошлог века, домаћим и страним хитовима, разуме се- и уз оне које су актуелне на топ листама. У реализацији емисије учествују и Миша Миланов, Катарина Епштајн и Бојана Туфегџић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару