Читај ми!

Знањем до безбедне хране

У другој половини јануара почиње обука пољопривредника за коришћење средстава за заштиту биља, као и провера техничке исправности и функционалности уређаја за примену пестицида. О томе шта ће све пољопривредници моћи да науче на једнодневној обуци и зашто је важно да после провере знања добију сертификат разговарали смо са Лидијом Ристић Матијевић из Управе за заштиту биља.

Скупштина Србије подржала је Споразум о сарадњи у ветеринарској и фитосанитарној области, као и области безбедности хране у оквиру иницијативе "Отворени Балкан". Захваљујући томе, између Србије, Северне Македоније и Албаније од понедељка ће бити омогућен слободан проток робе. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић очекује да ће размена у сектору хране, која је између три државе била вредна 420 милиона евра , врло брзо достићи милијарду евра.

Све више младих људи у Србији напушта село и нови живот гради на асфалту. Млади овчар Александар Трифуновић из Гибарца код Шида има, међутим, другачије погледе на живот. Он је 5 година провео у иностранству, али само зато да би остварио свој дечачки сан да има властито стадо оваца. Сада тај сан живи - подигао је модерну фарму са више од 200 грла и планира да даље шири и унапређује производњу.

У емисији "Недељом за село " чућете и како су тројица другара из Бруса основала заједничку фирму "Као здравље", преко које пласирају традиционалне производе из копаоничког краја. У понуди имају читаву лепезу домаћих специјалитета- од ајвара, џемова, слатка и сокова, до воћних вина и сирева. Тек су кренули са послом, али верују у успех јер, кажу, ништа не може да замени аутентичне мирисе и укусе Србије.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом